Spidvej: Žagar med povabljeni za sezono 2017?

Uncategorized 25. Okt 201614:51 > 14:58
Gett Images/ Laurence Griffiths

Letos se je z dirko za VN Avstralije končala še ena sezona svetovnega prvenstva v spidveju, v katerem sodeluje najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar. Naslov prvaka je potrdil Greg Hancock, na dirki je zmagal Chris Holder, osmerico pa sta ujela Antonio Lindbäck in Niels Kristian Iversen.

Žagar je imel letos podpovprečno sezono, saj mu je nagajala mašinerija, formo je ujel šele na zadnjih dveh dirkah sezone. 33-letnik se je bil tako primoran boriti za osmo mesto v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, ki status grand prix voznika zagotavlja tudi za naslednjo sezono. Žagarju to navkljub dobri predstavi in izpadu v polfinalu v Melbournu ni uspelo, saj je z 90 točkami osvojil končno 9. mesto, z le točko zaostanka za Iversenom.

Slovenec je imel ob tem precej smole, saj je bil v nadaljevanju dirke po zmagoslavju naslova prvaka diskvalificiran Greg Hancock; Američana je dirkaška žirija obtožila, da v tretji vožnji ni pokazal dovolj motivacije, zato se je 46-letni Herbie nato preposto odpovedal dirkanju. S Hancockom na stezi bi se lahko tudi bitka za osmo mesto razpletla drugače. Če bi bil tudi Iversen po točkah izenačen z Žagarjem in Maciejem Janowskim, bi se vodila dodatna vožnja za uvrstitev v grand prix.

Navkljub smoli ima Žagar še možnosti, da v naslednji sezoni ostane član elitne spidvejske karavane; svetovna motociklistična zveza FIM in sponzor BSI namreč vsako leto podelita štiri vstopnice za grand prix, v katerem si venomer želita le najboljših voznikov, ki pa morajo prihajata iz tržno zanimivih okolij. Žagar je zagotovo med najboljšimi vozniki na svetu, in ker sta si osmerico uspela zagotoviti Iversen in Lidbäck, to pomeni, da ima slovenski predstavnik vsekakor realne možnosti za povabilo.

Le-tega bo zagotovo dobil trikratni svetovni prvak Nicki Pedersen, pa tudi nadarjeni ruski dirkač Emil Sajfudinov, ki se želi vrniti med elito. Tretje povabilo je rezervirano še za enega Britanca, ki pa zagotovo ne bo Chris Harris, zato je favorit aktualni angleški prvak Daniel King.

Že pred Avstralijo se je v spidvejskih krogih govorilo o tem, da ima Žagar realne možnosti za povabilo, saj naj bi se naslednje leto na koledarju dirk znova znašla tudi VN Slovenije v Krškem, ki naj bi bila konec aprila znova prva dirka sezone.

O povabilu bodo odločali štirje člani komisije, v kateri so Torben Olsen (izvršni direktor FIM), Armando Castagna (BSI), Phil Morris (dirkaški direktor) in Jean Paul Gombeau (športni direktor FIM).