Getty Images
Hokej 06.12.2017 | 15:29 > 15:45

Hokejski turnir na olimpijskih igrah brez Rusov?

Avtor

Hokejski turnir je zagotovo eden izmed vrhuncev zimskih olimpijskih iger. V Pjongčangu bo zasedba zaradi odsotnosti igralcev iz Lige NHL v vsakem primeru okrnjena, po torkovi odločitvi MOK-a pa obstaja velika možnost, da tja ne bo niti hokejistov iz Lige KHL.

Rusija, hokej

Getty Images

Razlog za to je povsem preprost. MOK je v torek sprejel odločitev, da ruskim športnikom prepove nastop v Južni Koreji pod rusko zastavo. Rusom bo MOK nastope v Pjongčangu dovolil le, če bodo dokazali, da niso sodelovali pri sistemskem dopingu, ob tem pa bodo moralni nastopati pod nevtralno zastavo.

Rusi so nad odločitvijo MOK-a ogorčeni, nastopov pod nevtralno zastavo pa naj ne bi bilo. "Velike države na olimpijske igre ne potujejo inkognito," je bil jasen ruski senator Franc Klincevič, ki suspenza ne vidi le s športnega stališča, ampak zadevo v političnem kontekstu vidi širše in napoveduje morebitne nove zaostritve v odnosu do zahoda. Oglasi se je tudi predsednik Ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov, ki je dejal, da bodo odločitev o (ne)nastopanju sporočili kmalu.

Odsotnost ruskih športnikov bi močno premešala karte v številnih disciplinah. Najbolj pa bi zagotovo vplivala na hokejski turnir. Rusija bi bila tam po odločitvi Lige NHL, da igralcev ne spusti na olimpijske igre, prvi favoriti za zlato kolajno. Če bo ruski olimpijski komite sprejel zahteve MOK-a, bi ruska reprezentanca nastopila pod imenom "olimpijski športniki iz Rusije", ob morebitni zmagi pa ne bi slišali ruske himne.

Vse bolj verjeten zdaj postaja tudi bojkot iger s strani Lige KHL. To bi še dodatno oklestilo igralsko zasedbo, odločitev pa bi vplivala tudi na slovensko izbrano vrsto, saj si v omenjeni ligi kruh služijo Jan Muršak, Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič.

Glavni zagovornik odhoda ruskih športnikov na olimpijske igre med Rusi je zvezdnik Ilija Kovalčuk, ki je mnenja, da bi ruski hokejisti morali nastopiti pod nevtralno zastavo. "Vsi vemo, da je odločitev MOK-a povsem politična in proti komu je usmerjena. Jasno je bilo, da bo do tega prišlo. Toda če bodo športniki odšli v Pjongčang, bo to združilo državo. Vsi "čisti" športniki morajo iti," je odločno napovedal Kovalčuk.

Odločitev bo v kratkem moral sprejeti tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je že prejel pismo svojih hokejistov. Ti so ga v njem naprosili, da naj privoli v nastop na olimpijskih igrah pod nevtralno zastavo. Oktobra kaj podobnega za Putina ni bilo sprejemljivo, kako bo zdaj?

V kolikor bodo ob igralcih iz Lige NHL na turnirju manjkali še Rusi, bo glavni favorit za naslov zagotovo Švedska.

Komentarjev (0)

Komentar je uspešno oddan.

Pošiljanje komentarja ni uspelo.

Neveljavno geslo, poskušajte znova

* Vsa polja so obvezna

Rok Tičar odhaja na Kitajsko

Avtor

Rok Tičar odhaja na Kitajsko

Eden boljših slovenskih hokejistov, Rok Tičar, se je odločil za veliko spremembo. Kariero bo namreč nadaljeval na Kitajskem v Pekingu, kjer bo igral za Kunlun Red Star ki sicer igra v razširjeni ruski Ligi KHL.

David Rodman se vrača na Jesenice!

Avtor

David Rodman se vrača na Jesenice!

Sij Acroni Jesenice bo v naslednji sezoni okrepil tudi eden najvidnejših slovenskih hokejistov zadnjega desetletja David Rodman. Potem ko je njegov starejši brat Marcel prav ta teden sporočil, da končuje kariero, pa se bo 34-letni David vrnil v okolje, kjer je začel profesionalno hokejsko pot.

Velikan slovenskega hokeja Marcel Rodman končal kariero

Avtor

Velikan slovenskega hokeja Marcel Rodman končal kariero

Marcel Rodman, dolgoletni kapetan risov, je končal bogato hokejsko kariero. V lanski sezoni je igral za nemškega drugoligaša Tölzer Löwen, dres Slovenije pa je zadnjič oblekel na olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Čerčesov še dve leti ostaja selektor Rusije

Avtor

Čerčesov še dve leti ostaja selektor Rusije

Vodstvo ruske nogometne zveze je podaljšalo pogodbo s selektorjem članske reprezentance Stanislavom Čerčesovim. Štiriinpetdesetletnik bo Rusijo vodil vsaj še dve leti, poročajo tuje tiskovne agencije.
Loading...