Vir: Getty Images
Hokej 06.12.2017 | 15:29 > 15:45

Hokejski turnir na olimpijskih igrah brez Rusov?

Avtor

Hokejski turnir je zagotovo eden izmed vrhuncev zimskih olimpijskih iger. V Pjongčangu bo zasedba zaradi odsotnosti igralcev iz Lige NHL v vsakem primeru okrnjena, po torkovi odločitvi MOK-a pa obstaja velika možnost, da tja ne bo niti hokejistov iz Lige KHL.

Rusija, hokej

Vir: Getty Images

Razlog za to je povsem preprost. MOK je v torek sprejel odločitev, da ruskim športnikom prepove nastop v Južni Koreji pod rusko zastavo. Rusom bo MOK nastope v Pjongčangu dovolil le, če bodo dokazali, da niso sodelovali pri sistemskem dopingu, ob tem pa bodo moralni nastopati pod nevtralno zastavo.

Rusi so nad odločitvijo MOK-a ogorčeni, nastopov pod nevtralno zastavo pa naj ne bi bilo. "Velike države na olimpijske igre ne potujejo inkognito," je bil jasen ruski senator Franc Klincevič, ki suspenza ne vidi le s športnega stališča, ampak zadevo v političnem kontekstu vidi širše in napoveduje morebitne nove zaostritve v odnosu do zahoda. Oglasi se je tudi predsednik Ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov, ki je dejal, da bodo odločitev o (ne)nastopanju sporočili kmalu.

Odsotnost ruskih športnikov bi močno premešala karte v številnih disciplinah. Najbolj pa bi zagotovo vplivala na hokejski turnir. Rusija bi bila tam po odločitvi Lige NHL, da igralcev ne spusti na olimpijske igre, prvi favoriti za zlato kolajno. Če bo ruski olimpijski komite sprejel zahteve MOK-a, bi ruska reprezentanca nastopila pod imenom "olimpijski športniki iz Rusije", ob morebitni zmagi pa ne bi slišali ruske himne.

Vse bolj verjeten zdaj postaja tudi bojkot iger s strani Lige KHL. To bi še dodatno oklestilo igralsko zasedbo, odločitev pa bi vplivala tudi na slovensko izbrano vrsto, saj si v omenjeni ligi kruh služijo Jan Muršak, Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič.

Glavni zagovornik odhoda ruskih športnikov na olimpijske igre med Rusi je zvezdnik Ilija Kovalčuk, ki je mnenja, da bi ruski hokejisti morali nastopiti pod nevtralno zastavo. "Vsi vemo, da je odločitev MOK-a povsem politična in proti komu je usmerjena. Jasno je bilo, da bo do tega prišlo. Toda če bodo športniki odšli v Pjongčang, bo to združilo državo. Vsi "čisti" športniki morajo iti," je odločno napovedal Kovalčuk.

Odločitev bo v kratkem moral sprejeti tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je že prejel pismo svojih hokejistov. Ti so ga v njem naprosili, da naj privoli v nastop na olimpijskih igrah pod nevtralno zastavo. Oktobra kaj podobnega za Putina ni bilo sprejemljivo, kako bo zdaj?

V kolikor bodo ob igralcih iz Lige NHL na turnirju manjkali še Rusi, bo glavni favorit za naslov zagotovo Švedska.

Komentarjev (0)

Komentar je uspešno oddan.

Pošiljanje komentarja ni uspelo.

Neveljavno geslo, poskušajte znova

* Vsa polja so obvezna

Kanada izločila Rusijo in se prebila v polfinale

Avtor

Kanada izločila Rusijo in se prebila v polfinale

Na svetovnem hokejskem prvenstvu elitne skupine na Danskem sta znana prva polfinalista. V Koebenhavnu so Kanadčani v četrtfinalu po podaljšku premagali Rusijo s 5:4, v Herningu pa so Američani ugnali Čehe s 3:2. Zvečer sledita še drugi dve polfinalni tekmi.

Rusi brez težav ugnali Slovaško

Avtor

Rusi brez težav ugnali Slovaško

Hokejisti Rusije so na svetovnem prvenstvu v Köbenhavnu s 4:0 ugnali Slovaško, ki bo skoraj zagotovo ostala brez četrtfinala.

Winnipegov korak k finalu - Vegas razbit v 8 minutah

Avtor

Winnipegov korak k finalu - Vegas razbit v 8 minutah

Hokejisti Winnipega so na prvi tekmi finala zahodne konference lige NHL izkoristili prednost domačega ledu in s 4:2 premagali Vegas Golden Knights.

Washington le še zmago od konferenčnega finala

Avtor

Washington le še zmago od konferenčnega finala

Hokejisti Washingtona so na peti tekmi polfinala Vzhodne konference v Ligi NHL s 6:3 premagali Pittsburgh in so le še zmago oddaljeni od finala Vzhoda. Na drugi strani je v enakem položaju Winnipeg, ki je s 6:2 ugnal Nashville.
Loading...