Vir: Vaughn Ridley, Getty Images Sport
Košarka 14.03.2018 | 19:00 > 19:07

Od sezone 2018/19 v Ligo ABA izključno skozi Ligo ABA 2

Avtor

Na skupščini košarkarske Lige ABA v Beogradu so člani sprejeli nov način določanja udeležencev v Ligi ABA in Ligi ABA 2. Slednja bo v novi sezoni potekala tudi po novem tekmovalnem sistemu.

košarkaška lopta, košarka, lopta, Molten

Vir: Christian Petersen, Getty Images Sport

Tako v prvi kot v drugi Ligi ABA bo sodelovalo 12 ekip. "Cilj je zaščita kakovosti tekmovanja, ob upoštevanju izključno športnih kriterijev pa se je skupščina odločila, da za uvrstitev v Ligo ABA ne bo več nacionalnega ključa in da bodo od sezone 2018/19 o udeležencih Lige ABA odločali zgolj rezultati pod okriljem tekmovanj ABE," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Po novem bo mogoče v Ligo ABA priti le skozi Ligo ABA 2. Zadnjeuvrščena ekipa Lige ABA v sezoni 2017/18 izgubi pravico nastopa v tej ligi v sezoni 2018/19, nadomesti pa jo prvak Lige ABA 2. Od sezone 2018/19 dalje bo predzadnje moštvo Lige ABA z drugouvrščenim iz ABA 2 igralo kvalifikacije za Ligo ABA v sezoni 2019/20. Igrali bodo na dve zmagi.

V Ligi ABA lahko sodeluje največ pet ekip iz iste države, v prihodnji sezoni pa bodo v njej igrali Budućnost Voli, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar in prvak Lige ABA 2.

Klubi, ki bodo izpadli iz Lige ABA, bodo imeli zagotovljeno mesto v Ligi ABA 2, preostale udeležence drugoligaškega tekmovanja pa bodo dala domača prvenstva. Vsaka država bo imela po dva predstavnika, zadnjeuvrščena ekipa v sezoni 2017/18 pa bo izgubila pravico nastopa v tem tekmovanju v naslednji sezoni ne glede na razplet v domačem prvenstvu.

Po odločitvi skupščine se tekmovalni sistem ne bo menjal do vključno sezone 2024/25, razen v primeru drastičnih sprememb v evropski košarki.

Komentarjev (0)

Komentar je uspešno oddan.

Pošiljanje komentarja ni uspelo.

Neveljavno geslo, poskušajte znova

* Vsa polja so obvezna

Dončić: "Oprostite za izraz, ampak imeli smo jaj*a"

Avtor

Dončić: "Oprostite za izraz, ampak imeli smo jaj*a"

Slovenski zvezdnik Luka Dončić je po zmagi na zaključnem turnirju z Realom osvojil tudi nagrado za najkoristnejšega igralca minulega konca tedna.

Dončić in Randolph evropska klubska prvaka!

Avtor

Dončić in Randolph evropska klubska prvaka!

Košarkarji Real Madrida so v "peklu" Štark Arene premagali branilce naslova,, turški Fenerbahče. V atmosferi, kjer so prevladovali navijači ekipe iz Carigrada, se je finalna tekma sezone 2017/18 končala z izidom 85:80. Luka je postal tudi najkoristnejši igralec zaključnega turnirja...

Žalgiris v neverjetni tekmi do tretjega mesta na F4!

Avtor

Žalgiris v neverjetni tekmi do tretjega mesta na F4!

Košarkarji Žalgirisa so na zaključnem turnirju košarkarske evrolige osvojili tretje mesto. Litvanski predstavnik je vodil celo tekmo, na koncu pa srečanje dobil 79:77.

VIDEO: "Škoda, ker takšni koši ne veljajo..."

Avtor

VIDEO: "Škoda, ker takšni koši ne veljajo..."

V zadnjih sekundah evroligaške tekme za tretje mesto med Žalgirisom in CSKA-jem, so gledalci videli zanimiv koš Kulagina, ki pa so ga sodniki po pregledu posnetka razveljavili. Delivci pravice so ocenili, da je Rus pred tem zakorakal.
Loading...