Vir: Vaughn Ridley, Getty Images Sport
Košarka 14.03.2018 | 19:00 > 19:07

Od sezone 2018/19 v Ligo ABA izključno skozi Ligo ABA 2

Avtor

Na skupščini košarkarske Lige ABA v Beogradu so člani sprejeli nov način določanja udeležencev v Ligi ABA in Ligi ABA 2. Slednja bo v novi sezoni potekala tudi po novem tekmovalnem sistemu.

košarkaška lopta, košarka, lopta, Molten

Vir: Christian Petersen, Getty Images Sport

Tako v prvi kot v drugi Ligi ABA bo sodelovalo 12 ekip. "Cilj je zaščita kakovosti tekmovanja, ob upoštevanju izključno športnih kriterijev pa se je skupščina odločila, da za uvrstitev v Ligo ABA ne bo več nacionalnega ključa in da bodo od sezone 2018/19 o udeležencih Lige ABA odločali zgolj rezultati pod okriljem tekmovanj ABE," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Po novem bo mogoče v Ligo ABA priti le skozi Ligo ABA 2. Zadnjeuvrščena ekipa Lige ABA v sezoni 2017/18 izgubi pravico nastopa v tej ligi v sezoni 2018/19, nadomesti pa jo prvak Lige ABA 2. Od sezone 2018/19 dalje bo predzadnje moštvo Lige ABA z drugouvrščenim iz ABA 2 igralo kvalifikacije za Ligo ABA v sezoni 2019/20. Igrali bodo na dve zmagi.

V Ligi ABA lahko sodeluje največ pet ekip iz iste države, v prihodnji sezoni pa bodo v njej igrali Budućnost Voli, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar in prvak Lige ABA 2.

Klubi, ki bodo izpadli iz Lige ABA, bodo imeli zagotovljeno mesto v Ligi ABA 2, preostale udeležence drugoligaškega tekmovanja pa bodo dala domača prvenstva. Vsaka država bo imela po dva predstavnika, zadnjeuvrščena ekipa v sezoni 2017/18 pa bo izgubila pravico nastopa v tem tekmovanju v naslednji sezoni ne glede na razplet v domačem prvenstvu.

Po odločitvi skupščine se tekmovalni sistem ne bo menjal do vključno sezone 2024/25, razen v primeru drastičnih sprememb v evropski košarki.

Komentarjev (0)

Komentar je uspešno oddan.

Pošiljanje komentarja ni uspelo.

Neveljavno geslo, poskušajte znova

* Vsa polja so obvezna

CSKA si je proti Olympiacosu zagotovil prvo mesto

Avtor

CSKA si je proti Olympiacosu zagotovil prvo mesto

Sredine tekme 27. kroga košarkarskega Evrolige je zaznamoval veliki derbi vodilnih ekip. CSKA iz Moskve si je z zmago z 89:81 proti Olympiacosu že zagotovil prvo mesto po rednem delu sezone.

Warriorsi potrdili: Curry se vrača

Avtor

Warriorsi potrdili: Curry se vrača

Košarkar Golden Stata Steph Curry je po poročanju klubske spletne strani pripravljen, da se vrne na parket.

VIDEO: Epska reakcija islandskih komentatorjev

Avtor

VIDEO: Epska reakcija islandskih komentatorjev

Košarka velikokrat poskrbi za nepozabne reakcije športnih komentatorjev. To se je zgodilo tudi v torek zvečer, ko je tekmo ob zvoku sirene odločil met čez celotno igrišče.

Fenerbahče Maccabiju priprl vrata končnice

Avtor

Fenerbahče Maccabiju priprl vrata končnice

Košarkarji Fenerbahčeja so v 27. krogu evrolige doma s 87:73 ugnali Maccabi ter mu tako močno otežili pot do končice tekoče sezone. V ekipi domačih je blestel Srb, Marko Gudurić.
Loading...