Vaughn Ridley, Getty Images Sport
Košarka 14.03.2018 | 19:00 > 19:07

Od sezone 2018/19 v Ligo ABA izključno skozi Ligo ABA 2

Avtor

Na skupščini košarkarske Lige ABA v Beogradu so člani sprejeli nov način določanja udeležencev v Ligi ABA in Ligi ABA 2. Slednja bo v novi sezoni potekala tudi po novem tekmovalnem sistemu.

košarkaška lopta, košarka, lopta, Molten

Christian Petersen, Getty Images Sport

Tako v prvi kot v drugi Ligi ABA bo sodelovalo 12 ekip. "Cilj je zaščita kakovosti tekmovanja, ob upoštevanju izključno športnih kriterijev pa se je skupščina odločila, da za uvrstitev v Ligo ABA ne bo več nacionalnega ključa in da bodo od sezone 2018/19 o udeležencih Lige ABA odločali zgolj rezultati pod okriljem tekmovanj ABE," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Po novem bo mogoče v Ligo ABA priti le skozi Ligo ABA 2. Zadnjeuvrščena ekipa Lige ABA v sezoni 2017/18 izgubi pravico nastopa v tej ligi v sezoni 2018/19, nadomesti pa jo prvak Lige ABA 2. Od sezone 2018/19 dalje bo predzadnje moštvo Lige ABA z drugouvrščenim iz ABA 2 igralo kvalifikacije za Ligo ABA v sezoni 2019/20. Igrali bodo na dve zmagi.

V Ligi ABA lahko sodeluje največ pet ekip iz iste države, v prihodnji sezoni pa bodo v njej igrali Budućnost Voli, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar in prvak Lige ABA 2.

Klubi, ki bodo izpadli iz Lige ABA, bodo imeli zagotovljeno mesto v Ligi ABA 2, preostale udeležence drugoligaškega tekmovanja pa bodo dala domača prvenstva. Vsaka država bo imela po dva predstavnika, zadnjeuvrščena ekipa v sezoni 2017/18 pa bo izgubila pravico nastopa v tem tekmovanju v naslednji sezoni ne glede na razplet v domačem prvenstvu.

Po odločitvi skupščine se tekmovalni sistem ne bo menjal do vključno sezone 2024/25, razen v primeru drastičnih sprememb v evropski košarki.

Komentarjev (0)

Komentar je uspešno oddan.

Pošiljanje komentarja ni uspelo.

Neveljavno geslo, poskušajte znova

* Vsa polja so obvezna

Harden: Anthony? Brez težav se bo vklopil v ekipo...

Avtor

Harden: Anthony? Brez težav se bo vklopil v ekipo...

Najboljši igralec Houston Rocketsov James Harden se že veseli začetka nove sezone, v kateri bi rad še izboljšal svoj učinek.

Za Kawhija vse, tudi prijatelj v trenerski ekipi

Avtor

Za Kawhija vse, tudi prijatelj v trenerski ekipi

Po poročanju ESPN-a naj bi Toronto Raptorsi svoj strokovni štab okrepili z Jeremyjem Castleberryjem.

Navijač Knicksov prodaja svojo zvestobo klubu

Avtor

Navijač Knicksov prodaja svojo zvestobo klubu

Vsi smo bili že vsaj enkrat v položajo, ko smo pomislili, da je postalo navijanje za "svojo" ekipo pretežko. Krizne trenutke nato velikokrat zamenjajo trenutki veselja in navijači so znova zadovoljni. Kot kaže pa je enemu od navijačev NY Knicksov dovolj razočaranj...

Amsterdam zmagovalec turnirja v Ljubljani

Avtor

Amsterdam zmagovalec turnirja v Ljubljani

Kongresni trg v Ljubljani je v petek in soboto gostil mednarodni košarkarski turnir Cedevita 3x3 Ljubljana Challenger. Tisočglava množica je uživala v izjemnih košarkarskih obračunih in pestrem spremljevalnem programu. Končna zmaga je odšla na Nizozemsko.
Loading...