UEFA potrdila spremembe v Ligi prvakov za leto 2018

Liga prvakov 9. Dec 201621:09 > 21:44
UEFA

Uefin izvršni komite, kateremu predseduje Slovenec Aleksander Čeferin, se je danes sestal na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu v Švici, kjer so odgovorni veljaki med drugim potrdili spremembe formata tekmovanja v Ligi prvakov s sezono 2018/19.

Gett Images/ Laurence Griffiths

Uefina klubska tekmovanja bodo v naslednjem ciklu, ki bo trajal tri sezone od leta 2018 do leta 2021, precej spremenjena. Izvršni komite je namreč potrdil, da se bodo tekme odslej igrale v dveh večernih terminih, ob 19:00 in 21:00. Zgolj dve tekmi bosta v zgodnejšem terminu, ostalih šest zvečer, izjema ostajajo tekme v Rusiji, ki se zaradi časovne razlike praviloma igrajo že prej. Namen uvedbe novega termina je dati navijačem priložnost, da bi si ogledali več tekem.

Angliji, Nemčiji, Italiji in Španiji avtomatična štiri mesta v Ligi prvakov

Ena večjih sprememb se bo zgodila na področju avtomatične uvrstitve v skupinski del Lige prvakov. Najboljši štirje klubi iz štirih najbolje rangiranih državnih lig se bodo v skupinski del po novem uvrstili avtomatično brez dodatnih kvalifikacij, kar pomeni, da bo polovica vseh predstavnikov prihajala iz štirih držav; Španije, Nemčije, Anglije in Italije. UEFA se želi na ta način otresti pritiskov evropskih klubskih velikanov, ki že nekaj let glasno razmišljajo o ustanovitvi svoje lastne Superlige.

Gett Images/ Laurence Griffiths

Še naprej se bodo za nastopanje v Ligi prvakov lahko potegovali klubi iz 55 držav članic Evropske nogometne zveze, po novem pravilu pa se bodo lahko vsi državni prvaki, ki bodo izpadli v kvalifikacijah za ligo prvakov, dobili drugo priložnost uvrstiti se v skupinski del Evropske lige. Klubi, ki bodo v kateremkoli krogu kvalifikacij izpadli, bodo premeščeni v kvalifikacije za Evropsko ligo po lažji poti, saj se bodo lahko srečali samo s prvaki z drugih držav in ne z neprvaki z močnejših nogometnih lig.

Spreminja se tudi rangiranje klubov glede na koeficient, h kateremu po novem ne bo več štelo 20 odstotkov koeficienta njihove državne nogometne zveze, s čimer želi UEFA preprečiti, da bi imeli klub iz močnejših prvenstev prednost pred tistimi iz slabših lig. Koeficient klubov po novem določen glede na rezultate kluba v Ligi prvakov v obdobju preteklih petih sezon.

Gett Images/ Laurence Griffiths

Višji denarni sklad tudi v Evropski ligi

Na predlog predsednika UEFA Aleksandra Čeferina bodo iz nagradnega denarnega sklaga Lige prvakov vzeli 50 milijonov evrov in ga namenili za Evropsko ligo, da bi postala drugorazredna evropska liga atraktivnejša tudi v finančnem smislu. Nadaljnih 10 milijonov evrov bo iz sklada UCL prelocirano v kvalifikacije za najelitnejše tekmovanje. Komite je potrdil tudi, da bo finale Evropske lige leta 2018 v Lyonu, istega leta pa bo finale Lige prvakov gostil Kijev.

Uefin izvršni komite je predstavil tudi proces kandidature za gostitev nove nacionalne lige oziroma final foura, ki se bo prvič igral med 5. in 9. junijem leta 2019. Zainteresirane nogometne zveze se bodo lahko prijavile decembra leta 2017, gostitelja pa bodo določili decembra 2018. Uefa je ratificirala tudi proces kandidature za gostitelja Evropskega prvenstva v nogometu leta 2024. 

Direktor tekmovanj Giorgio Marchetti je bil imenovan za novega Uefinega generalnega sekretarja.