Laurence Griffiths/Getty Images

Nogomet

10.08.2018 | 10.48

KOLUMNA: Trema pred štartom

Počitnice so bile kratke, nemara prekratke. Zato morda noge še niso povsem odpočite. Kaj lahko pričakujemo od te sezone v Premier ligi? Marsikaj. Veliko odličnih tekem visokega tempa, pa tudi zaznavnejših točkovnih in posledično lestvični nihanj.

Nogometno igrišče

Getty Images

Nogometno igrišče

Začetek bo tokrat zahteven. Za vsakogar. Še zlasti največji se ga bojijo, kajti znaten delež njihovega elitnega kadra je nastopal tudi Svetovnem prvenstvu v Rusiji. Natančneje, tam je sodelovalo 108 igralcev zaposlenih v Premier ligi, kar je občutno več kot 78 tistih iz La Lige, 62 iz Bundeslige, 58 iz Serie A in 47 iz francoske Ligue 1, itd.

Počitnice so bile kratke, nemara prekratke. Zato morda noge še niso povsem odpočite.

Kaj lahko pričakujemo od te sezone v Premier ligi? Marsikaj. Veliko odličnih tekem visokega tempa, pa tudi zaznavnejših točkovnih in posledično lestvični nihanj. Več različnih taktičnih sistemov. Tisti, ki merijo na sredino tabele, bodo za šesterico tradicionalno najmočnejših še precej bolj neugodni kot so bili lani, predlani. Tako izrazite dominacije Manchester Cityja kot v minulem prvenstvu najbrž tudi ne bo.

Med trenerji imamo v Premier ligi po novem poleg štirih Angležev tudi štiri Špance in kar tri Portugalce. Posebej hud žur bi bil, če bi Liverpool res zmagoval (bolj) serijsko. Njihovi najbolj goreči konkurenti bi trpeli kot že dolgo ne. Chelsea in Arsenal, oba z novima trenerjema - stalnica pri prvih in zgodovinska redkost pri drugih -, bosta kot tekmujoča tudi v Ligi Evropa bolj pogosto na nedeljskih urnikih.

Manchester United

Jan Kruger, Getty Images Sport

Manchester United

Novo sezono v Premier ligi že v petek zvečer odpre dvoboj med Manchester Unitedom in Leicester Cityjem. Domačini si po manjših a stalnih izbruhih nezadovoljstva njihovega trenerja Joseja Mourinha v času priprav na račun discipline lastnih igralcev, ne smejo dovoliti zdrsa. Vseeno se zdi, da so glumaški izpadi Unitedovega stratega bolj kot ne le taktične narave. Mourinho je znan po silovitih sezonskih štartih. Lani avgusta je na tekmi teh dveh nasprotnikov gladko zmagal United.

Sobotni spored se začne v Newcastleu, ki je lansko prvenstvo zaključil v ostrem tempu in dokaj  zmagovalno. Toda Tottenham je brez dvoma v polju boljša ekipa. Obenem pa moralo gostom še vedno dviga spomin na turnir v Rusiji, kjer se je falanga Spursov - pet reprezentantov Anglije, trije Belgijci, Korejec, Kolumbijec, Danec skupaj s kapetanom novih svetovnih prvakov - zelo izkazala.

Prvi sezonski londonski derbi ne bi smel razočarati, čeprav je zelo verjetno, da bosta Fulham in Crystal Palace raje previdna kot pa brezglava. Še zlasti Fulham se je v zadnjih tednih kadrovsko lepo okrepil. Vsi v prestolnici na tem obračunu pričakujemo atraktiven nogomet.

Brez dvoma bo vrnitev Wolverhamptona v Premier ligo veličastna predstava, v kateri bo imel zaznavno vlogo tudi gostujoči Everton. Spopad portugalskih taktik bo to. Nuno Espirito Santo, nekdanji trener Valencie in Porta, je lani Wolvese v velikem slogu popelja do zmage v Championshipu. V zadnjem mesecu pa so pri Wolverhamptonu dokupili še nekaj odličnih posameznikov. V prvo ekipo je nekaj krepkih desetin milijonv investirala tudi uprava Evertona. Prav tako se od Marca Silve, novega stratega Evertona, pričakuje veliko.

Pep Guardiola

Getty Images Sport, Shuan Botterill

Pep Guardiola

Prvi veliki premierligaški derbi sezone pa bo nedeljska španska afera. V primeru dvoboja Arsneal-Manchester City po novem Bask gosti Katalonca. Unai Emery je s svojimi dosedanjimi ekipami v spopadih s tistimi, ki jih je vodil Pep Guardiola, navadno klecnil. Toda občutek imam, da bo še od lani rezultasko hudo podhranjen Arsenal na maxi-tekmi uspel pripraviti neke vrste mini-presenečenje - in torej aktualne prvake premagati.

Pa saj si zaslužimo izjmemen štart in nato spektakluarno sezono, mar ne.

Komentarjev (0)

Komentar je uspešno oddan.

Pošiljanje komentarja ni uspelo.

Neveljavno geslo, poskušajte znova

* Vsa polja so obvezna

Pred 38. krogom v PL: Napeto slovo

Pred 38. krogom v PL: Napeto slovo

Pred 38. krogom v PL: Napeto slovo

Ključni postavki finalne simultanke ali postavki 38. kroga sta Manchester City v Brightonu ter Liverpool doma proti Wolverhamptonu. Kje bo v nedeljo popoldne originalni pokal in kje njegova replika pa se že ve.

Pred 36. krogom v PL: V daljavi je cilj že viden

Pred 36. krogom v PL: V daljavi je cilj že viden

Pred 36. krogom v PL: V daljavi je cilj že viden

Še trije semaforji in poti bo konec. Liverpool bo že v petek nove tri točke lovil v varnem, Manchester City v nedeljo v sorazmerno nevarnem območju. Ostale štiri euro-polfinaliste morda zagrabi trema.

Pred 35. krogom v PL: Kruti april

Pred 35. krogom v PL: Kruti april

Pred 35. krogom v PL: Kruti april

Krut že, a za koga? Za vse! Po mesecu dni je pred nami spet kompleten krog v Premier ligi. Še ta in še tri, pa gremo na počitnice! Tisti, ki mislijo resno, ta konec tedna preprosto ne smejo zatajiti.

Pred 34.krogom: Odločilni komplet

Pred 34.krogom: Odločilni komplet

Pred 34.krogom: Odločilni komplet

Če pogledamo realno, so na do zaključnka Premier lige sporedu le še trije. Trije vrhunski derbiji. Če pa še enkrat pogledamo realno ter smo obenem prepričani, da bo Liverpoolu uspelo, potem je ta konec tedna odločilen, kajti vse ostalo se bo urejalo, ko bodo noge že precej težje. Za zdaj še niso.
Loading...