Slovenija v pričakovanju žreba kvalifikacij za EP 2020

Twitter

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 12. uri po slovenskem času v Dublinu izvedela, s kom se bo merila v kvalifikacijskem ciklusu za evropsko prvenstvo 2020. V Dublin je odpotoval tudi novi selektor Matjaž Kek, ki posebnih želja pred plesom kroglic ni imel.

Položaj, v katerem je Slovenija, ne dopušča razmišljanja o tem, da bomo favoriti v skupini. A v tem trenutku moramo razmišljati najprej o sebi, koliko bo možno narediti, pa bomo videli. Vsekakor pa velja, da moraš imeti visoke cilje, da lahko napreduješ,” je po drugem imenovanju za selektorja dejal Kek in dodal, da za sam žreb nima posebne želje.

Vsi imamo radi privlačne tekmece, a najprej je treba spoštovati sebe,” meni Kek, ki je reprezentanco vodil že med letoma 2007 in 2011 in jo pripeljal na svetovno prvenstvo 2010 v Južnoafriško republiko.

Prav mundial v Južnoafriški republiki je tudi zadnje veliko tekmovanje, na katerem je igrala Slovenija. Pot na Euro 2020 bo po slabih rezultatih v ligi narodov lahko zelo zahtevna. Slovenija bo na nasprotnike čakala v četrtem bobnu, kar pomeni, da se bo izognila Madžarski, Romuniji, Grčiji, Albaniji, Črni gori, Cipru, Estoniji in Litvi.

V kvalifikacijah bo nastopil vseh 55 članic Uefe, kar pomeni, da je izbor nasprotnikov zelo pester. V tako imenovanem bobnu finalistov lige narodov so Švica, Portugalska, Nizozemska in Anglija. V bobnu 1 so Belgija, Francija, Španija, Italija, Hrvaška in Poljska, v bobnu 2 so Nemčija, Islandija, BiH, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Avstrija, Wales in Češka, v bobnu 3 pa so Slovaška, Turčija, Irska, Severna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bolgarija in Izrael.

V bobnu 5 so Makedonija, Kosovo, Belorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar in Ferski otoki, v bobnu 6 pa Latvija, Liechtenstein, Andora, Malta in San Marino.

Na EP 2020 se bodo uvrstile vse prvo in drugouvrščene ekipe iz vsake skupine. Preostale štiri udeležence EP pa bodo dali zaključni turnirji oziroma “play-off” lige narodov v ligah A, B, C in D. Če določena liga ne bo imela po štirih ekip na turnirju (nekatere si bodo nastop zagotovila v kvalifikacijah), bodo turnirje dopolnile ekipe iz drugih lig, glede na skupni ranking lige narodov.

Prenos žreba boste lahko od 12. ure naprej spremljali na kanalu Sportklub 1.