Vse kar morate vedeti o Ligi narodov 2020/2021

Reprezentance 13. Avg 202012:19 > 13:02
Sportklub Slovenija

Bliža se nova sezona Uefine Lige narodov, ki jo boste lahko spremljali samo na Sportklubu. To velja tudi za tekme slovenske reprezentance, ki bo igrala v Ligi C.

SK

Za vas smo pripravili kratek pregled in predstavitev tekmovanja, ki se je glede na prvo izvedbo nekoliko spremenilo. Pripravili smo pregled vseh lig in skupin, razložili vam bomo, kdo igra s kom in kako bo Liga narodov reprezentancam pomagala pri kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022.

Kaj je Liga narodov 2020/2021?
Gre za drugo izvedbo Uefinega tekmovanja za reprezentance. Prvi turnir je lani osvojila Portugalska, zaključni turnir četverice pa je poskrbel za pravi nogometni festival, ki je navdušil ves nogometni svet.

Twitter

Kdaj se začne nova sezona?
Prve tekme so na sporedu čez slab mesec, torej septembra 2020, žreb skupin pa je bil opravljen že 3. marca v Amsterdamu. Ligaški del tekmovanja bo potekal septembra, oktobra in novembra, finalni del tekmovanja pa sledi prihodnje leto. Hkrati je potrebno dodati, da bodo tekme play-offa za obstanek v Ligi C na sporedu marca 2022.

V tekmovanju bo sodelovalo 55 reprezentanc, ki so po ligah razvrščene glede na Uefin koeficient. Najboljših 16 ekip igra v Ligi A, 17-32 Liga B, 33-48 Liga C in 49-55 Liga D. V Ligah A, B in C bomo spremljali štiri skupine s po štirimi reprezentancami, medtem ko je Liga D v novi sezoni doživela nekaj sprememb. V Ligi D bo igralo sedem reprezentanc, razdeljena pa je v dve skupini.

Liga A
Skupina 1: Nizozemska, Italija, Bosna in Hercegovina, Poljska
Skupina 2: Anglija, Belgija, Danska, Islandija
Skupina 3: Portugalska, Francija, Švedska, Hrvaška
Skupina 4: Švica, Španija, Ukrajina, Nemčija

Liga B
Skupina 1: Avstrija, Norveška, Severna Irska, Romunija
Skupina 2: Češka, Škotska, Slovaška, Izrael
Skupina 3: Rusija, Srbija, Turčija, Madžarska
Skupina 4: Wales, Finska, Irska, Bolgarija

Liga C
Skupina 1: Črna gora, Ciper, Luksemburg, Azerbajdžan
Skupina 2: Gruzija, Severna Makedonija, Estonija, Armenija
Skupina 3: Grčija, Kosovo, Slovenija, Moldavija
Skupina 4: Albanija, Belorusija, Litva, Kazakhstan

Liga D
Skupina 1: Ferski otoki, Latvija, Andora, Malta
Skupina 2: Gibraltar, Lihtenštajn, San Marino

Kako bo tekmovanje potekalo?
V ligaškem delu bomo spremljali dvokrožni sistem. Vsaka ekipa bo z vsako igrala doma in v gosteh, štiri najboljše reprezentance iz Lige A pa se bodo uvrstile na zaključni turnir Lige narodov, ki bo potekal junija 2021. Na zaključnem turnirju bomo znova pospremili dva polfinala, tekmo za tretje mesto in veliki finale. Zmagovalci skupin v Ligah B, C in D si bodo zagotovili napredovanje v višjo ligo, zadnjeuvrščene ekipe v skupinah v Ligi A in B pa bodo izpadle.

Zaradi spremembe v sistemu tekmovanja v Ligi C in Ligi D, bosta iz Lige C izpadli samo dve reprezentanci. Vse se bo odločilo na zelenici s tekmami play-offa za obstanek, ki bo potekal marca 2022. Play-off bo potekal z dvema tekmama – doma in v gosteh.

Kako bo Liga narodov vplivala na kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022?
Kvalifikacije za mundial pod okriljem Uefe ostajajo praktično nespremenjene. Reprezentance bodo razdeljene na 10 skupin, zmagovalka skupine pa bo avtomatsko uvrščena na prvenstvo v Katar. Spremenile so se samo dodatne kvalifikacije, kjer bomo po novem videli 2. kroga tekem na izpadanja, na mundial pa bodo odpotovale tri reprezentance. V dodatne kvalifikacije se bodo uvrstile drugouvrščene ekipe iz skupinskega dela kvalifikacij za SP in dve najboljši zmagovalki skupine v Lige narodov (upoštevajoč Uefinega ratinga in lige, v kateri je reprezentanca igrala), ki si nista zagotovili mesta na SP in v dodatnih kvalifikacijah skozi skupinski del kvalifikacij.

Najbolj pomembno, kdaj igra Slovenija?
Slovenija – Grčija, 3. september 20.45
Slovenija – Moldavija, 6. september 18.00
Kosovo – Slovenija, 11. oktober 20.45
Moldavija – Slovenija, 14. oktober 20.45
Slovenija – Kosovo, 15. november 20.45
Grčija – Slovenija, 18. november 20.45

Ne pozabite, Ligo narodov boste lahko spremljali samo na Sportklubu!