UEFA odredila nov sistem kvalifikacij za SP 2022.

Reuters, Handout

UEFA je na sestanku izvršnega odbora odredila sistem kvalifikacij za uvrstitev na SP, ki bo v Katarju leta 2022. SP bo leta 2022 potekalo med 21. novembrom in 18. decembrom.

Evropo bo na SP v Katarju leta 2022 zastopalo 13 reprezentanc, največ izmed vseh članic FIFE. Deset reprezentanc se bo na SP uvrstilo neposredno preko 1. mesta v svoji kvalifikacijski skupini. Tri reprezentance pa si bodo morale mesto na SP izboriti v novem sitemu dodatnih kvalifikacij.

V kvalifikacijah za SP v Katarju bo sodelovalo 55 reprezentanc iz Evrope. Razdeljeni bodo v 10 skupin, v petih skupinah bo pet reprezentanc, v preostalih petih pa šest reprezentanc.Skupinski del kvalifikacij se bo igral v obdobju med marcem in novembrom 2021, dodatne kvalifikacije pa bodo na sporedu marca 2022.

Vsi zmagovalci v svoji kvalifikacijski skupini se bodo neposredno uvrstili na SP. V dodatnih kvalifikacijah pa se bodo za tri vstopnice za na SP borile vse drugouvrščene ekipe + dve najboljši reprezentanci iz Lige narodov, ki si še nista izborili mesta na SP ali v dodatnih kvalifikacijah.

UEFA je prav tako potrdila, da se nekatere reprezentance ne bodo mogle srečati med seboj v kvalifikacijah. In sicer: Srbija in Bosna in Hercegovina se ne bosta mogli pomeriti s reprezentanco Kosova. Rusija zagotovo ne bo igrala z Ukrajino. Španija ne z Gibraltarjem in Armenija ne z Azerbajdžanom.

Žreb kvalifikacijskih skupin bo na sporedu 29. novembra 2020.