Aleš Oblak

Odbojka

21.09.2019 | 22.23

Slab začetek, izjemen zaključek Slovenije za 1/4 finale

Avtor

Slovenska odbojkarska reprezentanca je izgubila uvodni niz obračuna osmine finala na evropskem prvenstvu proti Bolgariji, v nadaljevanju pa zaigrala veliko boljše in se brez večjih težav uvrstila v četrtfinale (3:1), kjer naše fante čakajo stari znanci Rusi.

odbojka, Slovenija

EuroVolley 2019/Facebook

Slovenija je prvo tekmo v izločilnih bojih evropskega prvenstva proti Bolgariji začela v postavi Dejan Vinčić, Mitja Gasparini, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Klemen Čebulj in kapetan Tine Urnaut. Na mestu prostega igralca je kot običajno zaigral Jani Kovačič. Uvodna točka današnjega srečanja je pripadla Bolgarom, a so Slovenci s prvim blokom Kozamernika izenačili na 4:4, z drugim pa prvič na tekmi prešli v vodstvo. V nadaljevanju sta ekipi osvajali točko po točko, Vinčić pa je z močnim začetnim udarcem poskrbel za navdušenje na tribunah in vodstvo z 10:9. Bolgari so dobro sledili naši izbrani vrsti, a je Pajenk z uspešnim napadom poskrbel za prvo vodstvo s tremi točkami, zato je bolgarski strateg Silvano Prandi zahteval odmor, kar pa ni ustavilo naših odbojkarjev, ki so prednost le še povečali (21:17). Kapetan Urnaut je priboril prvo zaključno žogo, Bolgari pa so s tremi zaporednimi točkami najprej uspeli izenačiti na 24:24, zatem pa še na 25:25, zato je slovenski strateg Alberto Giuliani poklical svoje igralce na klop. Bolgari pa so po napaki Slovencev, ki so se ujeli v mrežo, slavili s 27:25.

Tudi uvod drugega niza je bil bolgarsko obarvan. Martin Atanasov je pritiskal z začetnimi udarci, v napadu pa sta bila razpoložena Cvetan Sokolov in Nikolaj Penčev. Selektor Giuliani je pri zaostanku z 1:5 odreagiral s prekinitvijo, kar pa ni zaustavilo motiviranih Bolgarov. Na začetni udarec Čebulja so se naši fantje le uspeli približati na točko zaostanka (5:6), po napaki nasprotnikov še izenačili, Vinčić pa je s solo blokom poskrbel za vodstvo. Čebulj je še naprej blestel na servisu in z asom poskrbel za vodstvo s 9:6, zato je Prandi že drugič v tem nizu zahteval prekinitev. Slovenci so nadaljevali z izvrstnimi začetnimi udarci, po Čebulju je svoje mojstrstvo pokazal še Kozamernik. Prednost je narasla na sedem točk (16:9), Slovenci pa tudi v nadaljevanju niso popustili, v obrambi je dobro igral Kovačič, v napadu pa je točke dosegal Čebulj. Za zaključek niza je v igro vstopil še Tonček Štern, ki je zamenjal Gasparinija, ter poskrbel za slavje Slovenije s 25:17.

Na začetku tretjega niza, v katerem je na mestu korektorja nadaljeval Štern, si nobena izmed ekip ni uspela priigrati večje prednosti, vse do uspešnega bloka Pajenka, ki je Slovenijo popeljal do vodstva s 13:10. Slovenija je še naprej pritiskala z močnimi začetnimi udarci in Bolgarom s tem povzročala veliko težav pri sprejemu. Pritisk Slovencev je botroval tudi napakam v bolgarskem napadu, še naprej pa je dobro deloval slovenski blok, v katerem sta se izkazala zlasti Pajenk in Kozamernik, Urnaut pa je dodal svoje v napadu. Slovenska prednost je narasla že na osem točk (20:12), niz pa se je po napaki Bolgarov zaključil z rezultatom 25:16.

Tri zaporedne točke, dve z začetnim udarcem in ena z napadom, Čebulja so Sloveniji prinesle vodstvo s 3:0. Tudi v nadaljevanju slovenski odbojkarji niso popuščali, v napadu sta bila prodorna Štern in Čebulj, ki se je izkazal tudi z začetnimi udarci. Vinčić, ki je tudi sam zaključeval napade z varanjem, je uspel razigrati Šterna. V bolgarski reprezentanci je bilo prisotne vse več nervoze, prosti igralec Teodor Salparov je prejel tudi rdeč karton. Naša reprezentanca je ob bučni podpori s tribun še povečala svojo prednost (21:14), k čemur so z napakami na začetnem udarcu prispevali tudi nasprotniki. Prvo zaključno žogo so Bolgari še uspeli ubraniti, drugo pa je z napadom izkoristil Štern in tako poskrbel za slavje Slovenije (25:17).

Slovenijo v četrtfinalu evropskega prvenstva čakajo Rusi, ki so na prvi tekmi osmine finala s 3:0 odpravili Grke. Tekma bo na sporedu v ponedeljek ob 20.30 uri. 

Komentarjev (0)

Komentar je uspešno oddan.

Pošiljanje komentarja ni uspelo.

Neveljavno geslo, poskušajte znova

* Vsa polja so obvezna

Iza Mlakar se poslavlja od odbojkarskih igrišč

Avtor

Iza Mlakar se poslavlja od odbojkarskih igrišč

Iza Mlakar se poslavlja od odbojkarskih igrišč

Ena najboljših slovenskih odbojkaric in dolgoletna slovenska reprezentantka Iza Mlakar je zaključila svojo športno pot. Štiriindvajsetletna Korošica, ki se je dokazala tako v klubskem kot v reprezentančnem dresu, se bo v prihodnje posvetila študiju medicine.

Slovenci v Stožicah proti Rusiji, Franciji in Kanadi

Avtor

Slovenci v Stožicah proti Rusiji, Franciji in Kanadi

Slovenci v Stožicah proti Rusiji, Franciji in Kanadi

Mednarodna odbojkarska zveza je določila končne termine elitne Lige narodov, ki jo bo 16 najboljših svetovnih reprezentanc igralo med 14. majem in 27. junijem prihodnje leto. V Stožicah bomo od 28. do 30. maja spremljali obračune Slovenije, Rusije, Francije in Kanade.

KOLUMNA: Nogomet velik biznis tudi pri nas!

Avtor

KOLUMNA: Nogomet velik biznis tudi pri nas!

KOLUMNA: Nogomet velik biznis tudi pri nas!

»Nogomet ni šport, je sociološki fenomen,« je pred leti dejal legendarni hrvaški trener in jezikač Ćiro Blažević. In zadel bistvo. Nogomet v ljudeh vzbuja nepredstavljiva in neukrotljiva čustva.

Liga narodov bo v Sloveniji gostovala maja

Avtor

Liga narodov bo v Sloveniji gostovala maja

Liga narodov bo v Sloveniji gostovala maja

Svetovna odbojkarska zveza je sporočila, da se bo elitna Liga narodov, ki bi jo pri nas morali spremljati junija, a je bila zaradi pandemije koronavirusa odpovedana, začela v drugem tednu maja prihodnje leto. Slovenci se bodo domačim navijačem v Areni Stožice predvidoma predstavili 23. maja.
Loading...