Aleš Oblak/OZS

Odbojka

21.10.2019 | 14.37 > 14:44

Slovenski odbojkarji na visokem sedmem mestu

Avtor

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca si je z izjemnimi nastopi v letošnjem poletju zagotovila nov rekordni dosežek, uvrščena je namreč na visoko 7. mesto na evropski lestvici. Slovenski odbojkarji tako visoko v razvrstitvi še niso bili, dekleta so izgubila eno mesto.

Slovenija odbojka

Aleš Oblak/OZS

Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) je najnovejše lestvice v članski kategoriji objavila neposredno po zaključku evropskih prvenstev. Slovenski odbojkarji so v razvrstitvi pridobili še eno mesto in se zdaj nahajajo na visokem 7. mestu med 44 reprezentancami. Na vrhu razpredelnice ostaja Srbija, druga je Rusija, tretja je Poljska, med deseterico so še Francija, Italija, Belgija, Bolgarija, Nizozemska in Nemčija.

Na žensko evropsko lestvico je uvrščenih 45 reprezentanc. Slovenke se nahajajo na 21. mestu in so v primerjavi s prejšnjo razvrstitvijo izgubile eno mesto. Prve so Srbkinje, pred Italijankami in Nizozemkami, med prvo deseterico so še Turkinje, Rusinje, Nemke, Bolgarke, Poljakinje, Belgijke in Hrvatice. Lestvica moških in ženskih reprezentanc je sicer sestavljena na podlagi uvrstitev ekip na evropskih prvenstvih leta 2017 in 2019, v evropski in svetovni ligi in na svetovnem prvenstvu 2018.

FIVB je svetovno jakostno lestvico za moške objavila 15. oktobra. Lestvica, na kateri se nahaja 177 reprezentanc, je sestavljena na podlagi uvrstitev ekip v svetovni ligi, na olimpijskih igrah 2016 (štejejo tudi kvalifikacije) ter na podlagi svetovnega pokala 2019 in svetovnega prvenstva 2018. Slovenija na lestvici zaseda visoko 17. mesto. Na prvem mestu so sicer Brazilci, pred ZDA in Poljsko, med deseterico najboljših se nahajajo še Italija, Rusija, Argentina, Kanada, Iran, Francija in Japonska.

Na žensko svetovno lestvico, ki je sestavljena na podlagi enakih kriterijev kot moška, je uvrščenih 148 reprezentanc. Slovenke se nahajajo na 39. mestu, prve so Kitajke, pred Američankami in Srbkinjami, med prvo deseterico so še Brazilke, Rusinje, Nizozemke, Japonke, Italijanke ter odbojkarice Južne Koreje in Dominikanske republike.

V evropski razvrstitvi moške reprezentance do 20 let slovenski odbojkarji zasedajo 18. mesto med 34 reprezentancami. Prvi so Rusi, pred Poljaki in Nemci. Pri dekletih do 19 let Slovenke najdemo na 13. mestu med 38 reprezentancami. Na vrhu v razvrstitvi so Rusinje, pred Italijankami in Turkinjami.

Na lestvici do 18 let slovenski fantje zasedajo 24. mesto (napredovali so kar pet mest) med 34 reprezentancami. Prvi so Čehi, pred Italijani in Rusi. Pri dekletih do 17 let se mlade slovenske odbojkarice nahajajo na odličnem 4. mestu (napredovale so štiri mesta), v vodstvu so Rusinje, pred Italijankami in Belorusinjami.

Na svetovni lestvici reprezentanc do 23 let, ki je bila nazadnje obnovljena januarja 2019, Slovenija pri fantih zaseda 15. mesto, v razvrstitvi se na prvem mestu med 73 reprezentancami nahaja Argentina, pred Kubo in Brazilijo. Pri dekletih Slovenke zasedajo visoko 4. mesto med 62 ekipami. Prvo mesto sicer pripada Turčiji, pred Bolgarijo in Dominikansko republiko.

V svetovni razvrstitvi izbranih vrst do 21. leta starosti je pri fantih Slovenija uvrščena na 48. mesto (pridobila je eno mesto) med 130 reprezentancami. Vodi Iran, pred Brazilijo in Rusijo. Slovenke do 20. leta starosti se na razpredelnici nahajajo na 50. mestu med 123 reprezentancami. Na prvem mestu je Japonska, pred Italijo in Rusijo. Lestvica je bila zadnjič obnovljena julija 2019. Na lestvici do 19 let za fante slovenska izbrana vrsta zaseda 48. mesto med 129 reprezentancami, prva je Italija, pred Rusijo in Argentino. V razvrstitvi deklet do 18 let so slovenske odbojkarice po novem uvrščene na 33. mesto (izgubile so 10 mest) med 119 reprezentancami. Na prvem mestu je sicer ZDA, pred Italijo in Brazilijo.

Komentarjev (0)

Komentar je uspešno oddan.

Pošiljanje komentarja ni uspelo.

Neveljavno geslo, poskušajte znova

* Vsa polja so obvezna

Zaho selektor? Bil bi najboljši v zgodovini!

Avtor

Zaho selektor? Bil bi najboljši v zgodovini!

Zaho selektor? Bil bi najboljši v zgodovini!

Zlatko Zahović po slovesu od Maribora čaka na naslednji izziv. Nekateri so ga povezovali z odhodom v Koper, kjer Ante Guberac snuje ambiciozen projekt, spet drugi bi ga radi videli kar na klopi slovenske nogometne reprezentance.

SAMO NA SK - BLIŽAJO SE TEKME SLOVENIJE V LIGI NARODOV

Avtor

SAMO NA SK - BLIŽAJO SE TEKME SLOVENIJE V LIGI NARODOV

SAMO NA SK - BLIŽAJO SE TEKME SLOVENIJE V LIGI NARODOV

Slovenska nogometna reprezentanca bo septembra pričela z novo sezono Lige narodov, obračune varovancev Matjaža Keka pa boste lahko spremljali samo na kanalih Sportkluba.

SK INTERVJU: Luka Slabe

Avtor

SK INTERVJU: Luka Slabe

SK INTERVJU: Luka Slabe

Med obdobjem korone zelo pogrešamo odbojko. Med drugim smo letos ostali brez olimpijskega turnirja, ki bi ga morali prav zdaj igrati v Tokiu. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali s priznanim trenerjem Luko Slabetom, ki je kot pomočnik v reprezentanci ZDA odkrito ciljal na olimpijsko zlato.

SLOVENSKA REPREZENTANCA NA SPORTKLUBU!

Avtor

SLOVENSKA REPREZENTANCA NA SPORTKLUBU!

SLOVENSKA REPREZENTANCA NA SPORTKLUBU!

Super novica za vse nogometne navdušence. Tudi v sezoni 2020/2021 boste na kanalih Sportkluba spremljali Uefino Ligo narodov, tokrat pa bomo naš program oplemenitili še s tekmami slovenske reprezentance.
Loading...