CEV

Odbojka

16.09.2020 | 11.11 > 11:17

Po dolgem premoru veselje pred povratkom domače odbojke

Avtor

Najboljši odbojkarski klubi v ženski konkurenci so pred začetkom Sportklub prve odbojkarske lige za sezono 2020/21, ki že v uvodu prinaša derbi med branilkami naslova, odbojkaricami Calcit Volleyja in SIP Šempetrom, na virtualni novinarski konferenci predstavili svoja pričakovanja.

Facebook

Konec tedna se po marčevski prekinitvi lanske sezone končno začenja nova sezona državnega prvenstva v odbojki. Odbojkarska zveza Slovenije se je na novo sezono dobro pripravila, čaka nas kar nekaj novosti.

"V lanskem letu smo začeli sodelovanje s Sportklubom, ki ga bomo zdaj še nadgradili, tako da bomo določene tekme lahko spremljali v prenosih. Nova platforma, dostopna preko spletne strani Odbojka.si pa bo opremljena z novo grafično podobo, live-streamom vseh tekem, s statistiko in podatki za boljše spremljanje tekem. Prenovili smo tudi pravilnik, ki omogoča, da se prvenstvo zaključi tudi v nepredvidljivih razmerah. Imamo nov sistem tekmovanja, in sicer bo v 1A. ligi odslej nastopalo po osem ekip, ki se bodo med seboj merili po trikrožnem sistemu s končnico," je o novostih spregovoril generalni sekretar zveze, Gregor Humerca.

Humerca si sicer tako kot klubi želi, da bi bilo čim manj prestavitev tekem, a se zaveda, da se bodo temu težko izognili: "Znašli smo se v neki novi realnosti, na katero se bomo morali prilagoditi. Z dobro voljo, strpnostjo, sodelovanjem in komunikacijo nam bo uspelo prebroditi novo sezono. Lahko pričakujemo tudi prestavitve tekem, a upam, da bomo po koncu prvenstva vsi zadovoljni."

Med žensko elito bo v letošnji sezoni po dolgem času zopet ljubljanski klub. OD Krim si je uvrstitev v 1A. ligo priigral z dobrimi predstavami v 1B. ligi, nastopi v prvoligaški konkurenci pa bodo za ekipo velik preskok, s čimer se strinja tudi trener Jože Časar: "S pripravljalnim obdobjem smo zelo zadovoljni, priprave so bile krajše kot bi si želeli, a počasi dvigujemo svoj nivo. Na pripravljalnih tekmah smo videli, da je preskok kar velik, ekipe se krepijo tako z domačimi igralkami kot s tujkami, tako da mislim, da smo prvi favoriti za boj za obstanek. Imamo veliko mladih igralk in delamo na dolgi rok, ko bo po mojem mnenju čas tudi za najvišja mesta."

Močno zastopana pa je v 1A. ligi Primorska s kar tremi klubi, Ankaranom, Luko Koper in Gen-I Volleyjem. V Ankaranu je prvi cilj obstanek v ligi. "Letos smo ekipo zelo spremenili. Imamo veliko novih punc, veliko jih je šlo, a bomo vsem, ki so šele prišle v klub, pomagali, da se bodo hitro prilagodile. Mislim, da imamo letos dobro ekipo, mogoče celo najboljšo, odkar sem tukaj. Cilj kluba je obstanek v ligi, a si vsi želimo nekaj več, biti tam nekje na sredini lestvice," pred začetkom nove sezone razmišlja ena najizkušenejših igralk v ekipi, Sara Valenčič.

Odbojkarice Ankarana že v prvem krogu čaka primorski obračun, ko bo na drugi strani mreže stala Luka Koper. Priprave na novo sezono v Kopru je ocenila kapetanka Dajana Smolnik: "Odigrale smo samo dve prijateljski tekmi, iz kluba so odšle kar pomembne igralke, zato smo pomešali celotno postavitev in taktiko, sama bom takoj odslej igrala na položaju sprejemalke. Glede na doslej videno lahko rečem, da smo se v klubu dobro odločili. Mislim, da smo bolje pripravljene, kot smo bile lani na začetku sezone. Ni nas strah, da se sezona začne tako hitro in da imamo takoj tudi primorski derbi."

Višje cilje ima Gen-I Volley, kar je potrdil tudi novi trener, hrvaški strateg Miodrag Stojaković: "V tej sezoni je cilj, da se stabiliziramo kot klub, veliko delamo z mladimi in na dolgi rok. Sprva je kazalo, da bomo imeli precej neizkušeno ekipo, a smo ji zdaj dodali dve zares kakovostni odbojkarici. Želimo ostati med štirimi najboljšimi slovenskimi ekipami. Imeli smo kar nekaj pripravljalnih tekem, a trenerji nimamo nikoli dovolj, ne treningov in ne tekem. Kakorkoli, zaenkrat v igrišču dobro delujemo, kam v resnici spadamo pa se bo videlo, ko se bo prvenstvo začelo."

Odbojkarice Grosuplja čaka druga zaporedna sezona med prvoligaško konkurenco. V uvodu v prvo so se Dolenjke izkazale z nekaj odličnimi predstavami, nato pa nekoliko popustile. V klubu z mlado ekipo želijo storiti še korak naprej, tudi z novim trenerjem Matijo Slobodnikom. "Želimo pokazati vsaj tako igro kot lansko leto, seveda pa bomo stremele k temu, da bomo še boljše in da bomo ohranile dober ekipni duh, ki nas je krasil skozi lansko sezono. Mislim, da smo se dobro pripravljale vse od začetka avgusta, odigrale smo nekaj tekem in mislim, da se nimamo česa bati. Imamo željo po še večjem napredku in to je tisto, na kar najbolj stavimo," pravi kapetanka Klavdija Čož.

Napredka v igri si želi tudi kapetanka SIP Šempetra, lani tretje ekipe prvenstva, Mojca Božič. "Naša ekipa je malenkost spremenjena, jedro je ostalo enako. Pravo razmerje moči se bo pokazalo šele na prvih tekmah. Verjamem, da lahko dobro funkcioniramo in odigramo dobre tekme, a to bo treba pokazati na igrišču. Za našo ekipo ni lahkih tekem, vsako tekmo moramo odigrati na vso moč in tega se bomo držali tudi letos. Radi bi ponovili lanski uspeh, a se zavedamo, da bo to zelo težko. V igri si želimo koraka naprej, rezultatsko pa je cilj polfinale," je napovedala dolgoletna šempetrska podajalka.

Športniki niso vajeni tako dolgih premorov, kot je bil zaradi koronske krize zadnji, prav tako pa si želijo tekem in dokazovanja na igriščih. "Tudi naša ekipa je zelo mlada in zaradi te mladosti težko napovem karkoli, zato pričakujem nekaj nihanja. Te punce se bodo morale navaditi profesionalno trenirati in igrati pod pritiskom. Imeli smo srečo, ker smo lahko trenirali celo poletje, bo pa končno dobrodošlo, da bomo igrali tekme. Upam, da bo sezona izpeljala in se bodo rezultati pokazali na igrišču," pred začetkom pravi kapetanka podprvakinj Nove KBM Branik, Anita Sobočan.

Naslov prvakinj bodo branile odbojkarice Calcit Volleya, njihov trener Aljoša Jemec pa poleg svojih varovank izpostavlja še tri klube. "Maribor, Šempeter in Gen-I Volley so vedno med favoriti. O napovedih nima smisla govoriti, treba je iti tekmo za tekmo, potem pa vidiš, kaj ti to prinese. Od začetka marca ni bilo tekmovalnega pogona. Imamo 14 enakovrednih igralk, treniramo na visoki ravni in tudi mi smo izkoristili čas pred poletjem, da smo trenirali. S tem, kar vidim na treningih, sem lahko zadovoljen, nam pa, tako kot vsem drugim, manjka tekmovalnega ritma. Začetek sezone bo pomemben za vse ekipe," meni Jemec.

V prvem krogu prvenstva, ki se bo za dekleta začel v petek, 18. septembra, se bodo odbojkarice Calcit Volleyja pomerile s SIP Šempetrom. Dan kasneje bo Gen-i Volley gostil ATK Grosuplje, tekma med Ankaranom in Luko Koper bo na sporedu v nedeljo, ko se bosta srečala tudi Nova KBM Branik in OD Krim.

Komentarjev (0)

Komentar je uspešno oddan.

Pošiljanje komentarja ni uspelo.

Neveljavno geslo, poskušajte znova

* Vsa polja so obvezna

Zmaga Calcita, poraz ACH

Avtor

Zmaga Calcita, poraz ACH

Zmaga Calcita, poraz ACH

V petek in soboto so odbojkarji odigrali drugi krog Sportklub prve odbojkarske lige, odbojkarice pa tretjega. Derbi med Calcit Volleyem in Merkurjem Mariborom so po petih nizih dobili Kamničani.

Prvi krog napovedal izenačeno prvenstvo

Avtor

Prvi krog napovedal izenačeno prvenstvo

Prvi krog napovedal izenačeno prvenstvo

V petek se je s tekmama med odbojkaricami SIP Šempetra in Calcit Volleya ter Gen-i Volleya in ATK Grosuplja začela Sportklub prva odbojkarska liga za sezono 2020/21. Že prve tekme v ženski in moški konkurenci napovedujejo izenačeno prvenstvo.

Eva Mori odslej za turški Iller Bankasi

Avtor

Eva Mori odslej za turški Iller Bankasi

Eva Mori odslej za turški Iller Bankasi

Slovenska reprezentantka Eva Mori se seli v Turčijo. Potem, ko je lansko sezono uspešno igrala v vrstah poljskega prvoligaša LKS Commercecon Lodža in prvenstvo zaključila kot najboljša podajalka, se bo v turškem prvenstvu preizkusila v dresu Ilbanka.

Zmaga prvakinj za uvod v novo sezono

Avtor

Zmaga prvakinj za uvod v novo sezono

Zmaga prvakinj za uvod v novo sezono

S prvima tekmama se je začela nova sezona Sportklub 1. odbojkarske lige za ženske. Aktualne državne prvakinje, odbojkarice Calcit Volleyja, so na gostovanju s 3:0 premagale SIP Šempeter.
Loading...