OI v Tokiu med 23. julijem in 8. avgustom 2021

Olimpijske igre
V Tokiu bodo olimpijske igre gostili od 23. julija do 8. avgusta. Foto: Clive Rose Getty Images

Japonski mediji poročajo, da so se organizatorji in Mednarodni olimpijski komite (MOK) dogovorili za termin prestavljenih olimpijskih iger v Tokiu. Te bodo potekale naslednje leto od 23. julija do 8. avgusta.

Igre bi morale biti na sporedu letos med 24. julijem in 9. avgustom, a so jih prejšnji teden zaradi pandemije koronavirusa preložili. Sprva se je govorilo tudi o pomladanskem terminu, a odločitev o praktično nespremenjenem datumu začetka ni presenetljiva. Gre namreč za termin, ki najbolj ustreza ameriškim televizijam, ki so za pravice MOK-u odštele več kot milijardo dolarjev.

To seveda pomeni, da bodo igre potekale v najbolj vročem obdobju, kar je že prej dvigovalo veliko prahu. Maraton so zaradi bojazni pred vročino prestavili na sever, organizatorji pa so pripravili številne ukrepe, da bi bilo športnikom in gledalcem prijetnejše. Ogromno zvez, kot so plavalna, konjeniška, namiznoteniška in triatlonska, so stiskale pesti za spomladanski termin, a bi takrat olimpijske igre tekmovale z zaključkom nogometnih lig in bogatih ameriški športov. MOK prav tako ni želel termina, ko bo potekalo evropsko prvenstvo v nogometu (11. junij do 11. julij).