Twitter

Ostalo

01.06.2020 | 19.25 > 19:29

Umrl je dr. Janez Kocijančič

Avtor

Danes popoldan je v Ljubljani umrl prvi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez in aktualni predsednik Evropskih olimpijskih komitejev, dr. Janez Kocijančič.

Janez Kocjančič je vtisnil neizbrisen pečat v gospodarskem in športnem dogajanju Jugoslavije in Slovenije. Bil je predsednik univerzitetnega odbora Zveze študentov ljubljanske univerze (1961-63), predsednik CK Zveze mladine Slovenije (1966-68) in predsednik Zveze mladine Jugoslavije (1968-1971). Bil je minister v vladi Staneta Kavčiča. Kot njegov tesni sodelavec je bil odstranjen iz političnega prizorišča po padcu Kavčičeve vlade leta 1973. Od takrat je deloval v gospodarstvu, in sicer najprej je vodil podjetje Interexport, od leta 1982 do 1993 pa je bil direktor Adrie Airways.

Dr. Janez Kocijančič je dobršen del svojega življenja posvetil športu in športni politiki v Sloveniji. Od leta 1974 do 1984 je bil predsednik Smučarske zveze Slovenije, od leta 1984 do 1988 pa Smučarske zveze Jugoslavije. V tem času največjih uspehov slovenskih smučarjev v svetu je tesno sodeloval s Tonetom Vogrincem. Od leta 1981 je član predsedstva Mednarodne smučarske zveze - FIS, od leta 2010 je njen podpredsednik. Od leta 1991 je bil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, leta 2017 pa je bil soglasno izvoljen za predsednika Evropskih olimpijskih komitejev.

Za svoje predano delo v gospodarstvu in športu je prejel Bloudkovo nagrado – 1985, Kraigherjevo nagrado – 1990 in nagrado kralja Olafa - 2014.

Slava njegovemu spominu!

Komentarjev (2)

Komentar je uspešno oddan.

Pošiljanje komentarja ni uspelo.

Neveljavno geslo, poskušajte znova

baharayana

hvala bogu da so zacel pocasi crkovat tudi najbolj zategli komunisticni opranoglavci ki so bili kao elita in vzorniki vsem tem parazitom ki se danes unicujejo slovenski narod. zalostno ker imamo ogromno sposobnih ljudi ampak zal ker nam se vedno vlada komunosticna partija vsi sposobni bezijo iz drzave

Odgovori 0 0

Vojko

Komunist je kimunist. Tesen sodelavec murglaške udbo mafije. Sisal se je do konca in užival buđet na račun davkoplačevalcev. To je njegov dosje.

Odgovori 4 1

* Vsa polja so obvezna

Kocijančič bo vodil evropski olimpijski komite

Avtor

Kocijančič bo vodil evropski olimpijski komite

Kocijančič bo vodil evropski olimpijski komite

Nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič je edini kandidat za vodenje Evropskega olimpijskega komiteja (EOC).
Loading...