Getty Images

Zimski

16.03.2019 | 17.14 > 17:19

Lampičeva v Falunu do rezultata sezone

Avtor

Anamarija Lampič je na predzadnjem šprintu letošnje sezone poskrbela za rezultat sezone, saj je v Falunu prvič tekla v finalu, drugič pa je v polfinalu letos nastopil Miha Šimenc.

Lampičeva je s petim mestom v ekipnem šprintu zaokrožila izvrsten konec tedna v Koreji.

Getty Images

Lampičeva je s petim mestom v ekipnem šprintu zaokrožila izvrsten konec tedna v Koreji.

Falun je gostil 11., predzadnji šprint letošnje sezone, osmega v prosti tehniki. V kvalifikacijah 1,4 km proge so žal obstali Alenka Čebašek, Vesna Fabjan in Janez Lampič. Kot prva je v četrtfinalu od naših štartala Katja Višnar v tretji skupini ob treh Švedinjah Hanni Falk, Johanni Hagström in Emmi Ribom ter dveh Norvežankah, Maiken Caspersen Falla in Ingvild Flugstad Östberg. Višnarjeva je dolgo časa tekla na četrtem mestu, za Norvežankama, nato pa je na južnem snegu v spustu pred ciljno ravnino padla Hagströmova in Blejki se je odprl boj za tretje mesto. Falla in Östbergova sta bili prehitri, je bila pa naša tekačica hitrejša od vseh Švedinj, a žal je bil čas prepočasen, da bi se prebila v polfinale.

Lampičeva in Šimenc v polfinale po času
V naslednji skupini je tekla najhitrejša Slovenka v kvalifikacijah, Anamarija Lampič. Ob njej so bile še zmagovalka kvalifikacij, Švedinja Maja Dahlqvist ter njena rojakinja Evelina Settlin in Američanka Sadie Bjornsen, Finka Krista Parmakoski in Norvežanka Mari Eide. Lampičeva je povedla kolono na prvi vzpon, dobro je voila tudi na prvem spustu, tako da je prva krenila tudi v drugi vzpon, kamor je prav tako prišla na čelu. Po zadnjem spustu sta jo ujeli Dahlqvistova in Bjornsenova, ki sta bili hitrejši tudi na ciljni ravnini, a čas skupine je bil najhitrejši in Lampičeva je s tretjega mesta po času skočila v nov polfinale.

V zadnji, peti četrtfinalni skupini je tekla še Eva Urevc. Zraven sta bili Švedinji Ida Ingemarstoddet in Anna Dyvik, Norvežanka Tiril Udnes Weng, Rusinja Natalija Matvejeva in Italijanka Greta Laurent. Urevčeva je povedla na prvi vzpon, nato jo je prehitela Ingemarsdotterjeva. Na vrhu vzpona je bila že peta, nato pa se je zaostanek za prvimi tremi še povečal na najdaljšem spustu. Ob padcu Laurentove je Urevčeva pritekla na četrto mesto, a prepočasi, da bi se tudi njej po času uspelo prebiti v finale.

Znova je v izločilnih bojih, že osmič letos, tekel Miha Šimenc. Ob njem so v drugi četrtfinalni skupini tekli Šveda Martin Bergström, Karl-Johan Westberg ter Norvežana Eirik Brandsdal in Mattis Stenshagen in Rus Aleksander Bolšunov. Skupina je bila, z izjemo Stenshagna, ki se je zaletel v zaščitno ogrado, tesno skupaj, v ciljnem šprintu pa je Šimenc zaostal za Bergströmom ter Bolšunovom in za stotinko sekunde tudi za Brandsdalom. Ko je v cilj prišla peta skupina je bilo jasno, da bo kljub vsemu čas Šimenca dovolj dober, da se še drugič pomeri v polfinalu.

Še en odličen tek in prvič v tej sezoni v finale
V tretjem polfinalu sezone je Lampičeva tekla ob Dahlqvistovi, Bjornsenovi, Östbergovi, Ingemarsdotterjevi in Matvejevi. Lampičeva je znova začela odločno, na prvem vzponu pa je že tekla na petem mestu. Na prvem spustu je padla Matvejeva, tik pred drugim vzponom se je zataknila še Bjornsenova, a ni izgubila stika z vodilno četverico. Na spustu je Lampičeva celo zapeljala izven proge za kakšen meter, proti cilju pa se je odpeljala za Švedinjama in Norvežanko. Obe Švedinji sta bili zanesljivi, tretja je bila Östbergova, Lampičeva pa je po odličenm finišu v finale prišla po času! To je bil njen prvi finale v tej sezoni.

Šimenc je v polfinalu tekel ob asih kot so Federico Pellegrino, Sindre Björnestad Skar, Johannes Hösflot Kläbo, Bolšunov in Bergström. Že od začetka je bil tempo hud, a naš najboljši tekač se ni predal vse do zadnjega. V cilj je prišel na šestem mestu, s tem pa je zasedel končno odlično 12. mesto, kar je njegov drugi najboljši rezultat v sezoni.

V finalu zmanjkalo moči
Finalni tek je Lampičevi namenil tri Švedinje, Stino Nilsson, Dahlqvistovo in Ingemarsdotterjevo ter dve Norvežanki, Fallo in Östbergovo. Lampičeva je malce zamudila na samem štartu, a to ji ni preprečilo, da bi na prvi krajši vzpon prišla v strnjeni koloni finalist, celo ob boku vodilne Nilssnove. Na prvem daljšem vzponu je padla na zadnje mesto, a tik za Östbergovo. Na vrhu drugega vzpona je naša tekmovalka že malce zaostala, tudi moči pa za kaj več ni bilo, ko se je bližala ciljna črta, še četrtič danes. Zmagala je Nilssnova pred Fallo, tretja je bila Dahlqvistova, Lamičeva pa torej šesta.

V moškem finalu je po izjemnem zaključku še enkrat več zmagal Kläbo pred rojakoma Emilom Iversenom in Skarom, Šimenc pa je torej zasedel končno odlično 12. mesto. (vir: sloski.si)

Komentarjev (0)

Komentar je uspešno oddan.

Pošiljanje komentarja ni uspelo.

Neveljavno geslo, poskušajte znova

* Vsa polja so obvezna

VIDEO: Preiskovalci zalotili Avstrijca med dopingom!

Avtor

VIDEO: Preiskovalci zalotili Avstrijca med dopingom!

VIDEO: Preiskovalci zalotili Avstrijca med dopingom!

V javnost je prišel kratek posnetek avstrijskega nordijskega smučarja Maxa Haukea, ki je bil posnet med racijo avstrijske policije. Avstrijskega reprezentanta so zasačili med jemanjem nedovoljenih poživil.

Švedsko zlato v štafeti prekinilo norveško dominacijo

Avtor

Švedsko zlato v štafeti prekinilo norveško dominacijo

Švedsko zlato v štafeti prekinilo norveško dominacijo

Ženska reprezentanca Švedske je v smučarskem teku osvojila zlato medaljo v štafeti 4x5 km na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v avstrijskem Seefeldu. Slovenke so bile devete.

SP: Srebro za Višnarjevo in Lampičevo

Avtor

SP: Srebro za Višnarjevo in Lampičevo

SP: Srebro za Višnarjevo in Lampičevo

Na svetovnem prvenstvu v Seefeldu sta Katja Višnar in Anamarija Lampič v ekipnem tekaškem šprintu prišle do srebrne medalje. Pred odličnima Slovenkama sta bili Švedinji, s tretjim mestom pa sta se morali zadovoljiti 'nepremagljivi' Norvežanki.

Eva Urevc z izjemnimi teki do prvega finala kariere

Avtor

Eva Urevc z izjemnimi teki do prvega finala kariere

Eva Urevc z izjemnimi teki do prvega finala kariere

Italjijanski Cogne je po dvanajstih letih znova prizorišče tekem svetovnega pokala. Do rezultata kariere je na sprintu v prosti tehniki prišla Eva Urevc, ki je zasedla odlično 6. mesto.
Loading...