Đoković doma brez besed, hrvaška provokacija v Avstraliji

Tenis 17. Jan 202213:05 > 13:47 9 komentarjev
Novak Đoković
Novak Đoković ob pristanku v Beograd. Foto: AP Photo/Darko Bandić via Guliver

Po neuspešnem sodnem boju in deportaciji iz Avstralije se je Novak Đoković vrnil v domačo Srbijo. Z letalom iz Dubaja je ob 12.07 pristal na beograjskem letališču Nikole Tesla, kjer ga je z navijanjem pričakala manjša skupina ljudi.

Po skoraj dvotedenski sagi v Melbournu se je številka ena svetovnega tenisa vrnil v domači Beograd, ne da bi na avstralskih igriščih odigral kakšen dvoboj. Zaradi necepljenosti proti koronavirusu se je zataknilo z veljavnostjo vize, čeprav so mu organizatorji OP Avstralije zagotovili, da bo lahko nastopal kot zdravniška izjema (16. decembra je namreč prejel pozitiven izvid PCR testa).

Ravno med pristajanjem letala iz Dubaja je najboljši srbski teniški igralec vseh časov doživel še en šok. Francoska ministrica za šport je namreč potrdila, da bodo tudi na drugem turnirju velike četverice v sezoni lahko nastopili le cepljeni igralci. Novak Đoković tako po Avstraliji ne bo mogel braniti naslova niti na Roland Garrosu. Jasno, če se ne bo prej cepil proti koronavirusu ali pa Francozi ne bodo spremenili pravil.

Na letališču v Beogradu je vladalo izjemno zanimanje medijskih ekip. Foto: AP Photo/Darko Vojinović via Guliver

Obmejna policija mu je vizo preklicala, nato pa je zvezno sodišče to odločitev prejšnji ponedeljek preklicalo in Đoković je lahko začel s pripravami na turnir, ki se je začel danes. Vizo mu je nato v petek s posebno diskrecijsko pravico preklical avstralski minister za priseljence Alex Hawke, njegovi odločitvi pa je v noči iz sobote na nedeljo pritrdilo tudi sodišče.

Srb je tako moral zapustiti Avstralijo, deportacija pa pomeni tudi triletno prepoved vstopa v “deželo tam spodaj”. Kot je kasneje opozorila avstralska ministrica za notranje zadeve Karen Andrews, se ta prepoved lahko prekliče in Nole bi potencialno prihodnje leto lahko nastopil v Melbournu. Danes se je preko Dubaja se je vrnil v Srbijo.

Pred letališčem Nikole Tesla ga je pričakala manjša množica podpornikov, veliko zanimanje je vladalo med medijskimi ekipami, kjer so bili tudi novinarji iz Francije, Španije in Velike Britanije. Đoković je letališče zapustil brez besed tako za sedmo silo kot za svoje privržence. Da dogajanja v Avstraliji ne bo komentiral vse do konca turnirja v Melbournu, je sicer napovedal že včeraj.

Nazadnje so ga novinarski in fotografski kolegi v Srbiji videli v avtomobilu skupaj z bratom Đorđem, ki ga je popeljal v apartma v Beogradu.

Foto: AP Photo/Marko Drobnjakovic via Guliver

Medtem se v Melbournu, kjer se je v noči na nedeljo začel turnir OP Avstralije, pred mogočno fotografijo Novaka Đokovića kot branilca naslova zbirajo mnogi ljudje. Svetovne agencije so v svoje objektive ujele tudi skupino Hrvatov, ki so provokativno pozirali z mobilnimi telefoni, na katerih so imeli odprta svoja potrdila o cepljenju.

Foto: REUTERS/Morgan Sette via Guliver

Preberite še:

Portret: Novak Đoković in njegova podaljšana igra brez loparja

Odziv Novaka Đokovića

Odziv Đokovićeve družine

Kronologija dogajanja

Zakaj je moral Đoković zapustiti Avstralijo in kam ga vodi pot?

Drugačen pogled na Đokovića 

Kontroverzna naslovnica buri duhove, v Srbiji ogorčeni

Medtem v Sloveniji: mladi up tenisa

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje