Revolucija v Formuli 1 res že letos?

Avtomoto 7. Apr. 202119:22
Delite:
Dean Istitene/Getty Images
Dean Istitene/Getty Images

Formula 1 bo kmalu potrdila izvedbo sprinterskih dirk na treh vikendih v letošnji sezoni potem, ko so se z ekipami uspeli dogovoriti o finančnem nadomestilu. Od uradne potrditve bodo morali rešiti zgolj še nekaj manjših podrobnosti.

Pri autosport poročajo, da so jih dobro obveščeni viri seznanili s tem, da je Formula 1 rešila zadnjo oviro za izvedbo sprinterskih dirk v tej sezoni. Dirke naj bi bile v Silverstonu, Montrealu in Interlagosu. Pogoj je bil dvig maksimalnega proračuna pri katerem so vztrajale največje ekipe.

Vodilne ekipe so pozvale k dvigu proračuna za milijon dolarjev kar bi pomenilo, da bi bil znesek 146 milijonov dolarjev. Manjše ekipe so temu nasprotovale, ker tako ali tako takšnega zneska ne dosežejo. Bojijo se namreč, da bi dvig proračuna večje ekipe porabile za izboljšanje zmogljivosti.

Ekipe so se zdaj dogovorile, da bodo za vsako sprintersko dirko prejele 500.000 ameriških dolarjev. Proračun pa se bo dvignil za enak znesek in sicer na 145,5 milijona dolarjev.

Če ekipa na sprinterski dirki zaradi trka utrpi znatno škodo na dirkalniku obstaja možnost dodatnega finančnega nadomestila in dvig najvišje dovoljenega proračuna. Do uradne potrditve sprinterskih dirk ekipe delijo le manjše podrobnosti. Vse pa naj bi rešili na naslednji dirki v Imoli, ki je na sporedu med 16. in 18. aprilom.

Ker je prva sprinterska dirka na sporedu 12. junija v Montrealu se ekipam ne mudi z dogovorom o podrobnostih.

Sprinterska dirka bo prinesla veliko manj točk kot nedeljska dirka. Štartni vrsti red sprinterske dirke pa dobimo z obratnim vrstnim redom trenutnega skupnega seštevka v prvenstvu. Dirka bo nadomestila sobotne kvalifikacije, njen rezultat pa bo določil štartni vrsti red nedeljske dirke.

Formulo 1 ekskluzivno spremljate samo na Sportklubu.

Komentari

Vaš komentar