Doyle svetovni prvak v spidveju, Žagar med osem!

Speedway 28. Okt. 201715:19 > 15:23
Delite:
FIM Speedway World Cup

Avstralec Jason Doyle je svetovni prvak v spidveju za sezono 2017. Na zadnji dirki svetovnega prvenstva v domačem Melbournu je le še potrdil skupno zmago tudi z današnjim slavjem, drugi je bil Poljak Patryk Dudek. Slovenski dirkač Matej Žagar si je zagotovil avtomatično uvrstitev v naslednjo sezono.

FIM Speedway World Cup

Jason Doyle je v domovino prinesel 14 točk naskoka pred Patrykom Dudkom, tako da bi mu naslov lahko odnesla le neverjetna smola ali črn scenarij. Avstralec pa je bil zanesljiv, potrebnih osem točk je dobil že s tretjo zmago v svoji tretji vožnji in si že takrat privozil naslov prvaka.

V velikem finalu Melbourna je Doyle potrdil prevlado v sezoni in zmagal, drugi je bil Britanec Tai Woffinden, tretji pa Poljak Bartosz Zmarzlik. Dudek je nastop v finalu končal z odstopom.

Bolj izenačen je bil boj za končno tretje mesto v SP, nazadnje si je bronasto kolajno privozil Woffinden.

Zanimiv je bil tudi boj za prvo osmerico v SP, ki prinaša neposredne uvrstitve v SP tudi za naslednjo sezono. Na zadnjem rešilnem mestu je bil pred avstralsko dirko prav slovenski adut Matej žagar, ki je imel sedem točk naskoka pred Slovakom Martinom Vaculikom. Nekaj časa je v Melbournu bolje kazalo Slovaku, potem pa je Žagar našel pravo formo in nastavitve ter z dvema zmagama, enim drugim mestom in dvema tretjima v predtekmovanju prišel do desetih točk.

Getty Images

S tem je tudi zanesljivo prišel do polfinala, kjer je nato sicer ostal praznih rok na četrtem mestu. Z desetimi točkami z zadnje dirke sezone pa je ne le potrdil osmo mesto, pač pa v seštevku SP s 107 točkami tudi ujel Šveda Fredrika Lindgrena, ki zaradi poškodbe ni nastopil.

Žagar je bil tako na koncu sezone 2017 sedmi, Lindgren osmi, Vaculik pa deveti.