NBA revolucija: "Le" 58 tekem že v sezoni 2021/2022?

Liga NBA 26. Jun 201919:07 > 19:07
Lachlan Cunningham, Getty Images Sport

Liga NBA resno razmišlja o možnosti, da bi jubilejno, 75. sezono obstoja izkoristila za preizkušanje nekaterih predlogov igralcev in gledalcev, ki vključujejo tudi manjše število tekem.

Sredi tekočega meseca je zasedal komite lige NBA, v katerem so predstavniki najboljših ekip v ligi, v želji, da pride do sprememb v tradicionalnem koledarju tekem NBA za sezono 2021/2022. V zadnjem obdobju se je govorilo veliko tudi o pokalnem NBA tekmovanju, ki bi ga odigrali namesto vikenda All-Star.

To bi lahko bil pilotni program, kasneje pa bi komite po analizi sezone ugotovil, kateri koraki so najboljši in kako dolgo naj traja sezona. Predstavniki moštev so sicer pozdravili idejo o pokalnem tekmovanju, saj bi se število tekem tekom sezone zmanjšalo, zdaj jih ekipa odigra 82 v šestih mesecih. To bi močno vplivalo tudi na sklepanje in prodajanje televizijskih pravic in prodaje vstopnic, a velja prepričanje, da bi pokalno tekmovanje to nadomestilo.

V zadnjih letih je bila dolžina sezone redno na udaru, saj so se trenerji moštev redno odločali, da tekom rednega dela sezone spočijejo svoje zvezdnike, ki niso igrali, pa čeprav niso bili poškodovani. Tudi aktualni MVP finalne serije Kawhi Leonard, je med sezono izpustil 20 tekem, da bi se karseda dobro spočil in pripravil na končnico.

Predlog sestavljenega komiteja je, da se število tekem iz 82 zmanjša na 58, kar bi pomenilo, da bi vsako moštvo z vsakim nasprotnikom igralo dvakrat v sezoni. Zdaj so se moštva dvakrat srečevala z nasprotniki iz druge konference, po štirikrat s tistimi iz iste divizije in trikrat s preostalimi ekipami iz svoje konference. Predlogu so direktorji in lastniki večine moštev nasprotovali.