Dončić najboljši, Jokić tretji, Vučević četrti

NBA 15. Jan. 202110:04
Delite:
Kevin Jairaj-USA TODAY Sports
Kevin Jairaj-USA TODAY Sports

Luka Dončić in Nikola Jokić potrjujeta napovedi, da bosta tudi v letošnji sezoni med najbolj učinkovitimi igralci v Ligi NBA.

Košarka oziroma Liga NBA veljata za statistično enega od najbolj spremljanih športov. Predvsem v Ameriki obstajajo takšne in drugačne statistike, po katerih lahko ocenjujemo uspešnost igralcev. Med številnimi naprednimi statistikami, ki jih lahko najdemo na straneh posvečenih Ligi NBA, je tudi tako imenovani Player Impact Estimate (PIE) oziroma ocena igralčevega učinka na tekmo. V formuli se upoštevajo vse osnovne statistike, skupaj s statistiko celotne tekme pa je znan končni rezultat. Marsikdo bi dejal, da gre celo za najbolj verodostojno številko za določanje posameznikovega statističnega učinka na osnovi tekme.

Če gledamo igralce, ki so odigrali vsa polovico tekem letošnje sezone in v povprečju na parketu preživijo več od 15 minut, na treh od prvih štirih mest najdemo igralce iz področja nekdanje Jugoslavije.

Na vrhu je slovenski zvezdnik Luka Dončić, katerega PIE po devetih nastopih za Dallasa znaša 21.1. Drugi je center Philadelphie Joel Embiid (20.7), ki mu sledita center Deverja Nikola Jokić (20) in center Orlanda Nikola Vučević (18.8), medtem ko šele nato na vrsto pridejo LeBron James, Kevin Durant, Giannis Antetokounmpo in ostali zvezdniki.

Komentari

Vaš komentar