Dončiću ponujajo bogastvo. Kaj pravi Luka?

Košarka 8. Jun. 202110:21
Delite:
Luka Dončić
Ronald Martinez/Getty Images

Luka Dončić je v svoji tretji sezoni lige NBA pri Dallas Mavericks spet igral vodilno vlogo in bil daleč najboljši posameznik, zanimivo pa je, da je bil v tej sezoni šele sedmi najbolje plača igralec teličkov in šele 148. po višini zneska na plačilni listi, če gledamo celotno ligo NBA. A vse skupaj se bo hitro spremenilo, vodstvo Dallasa mu ponuja bogastvo.

Dončić bi lahko poleti podpisal maksimalno pogodbo, ki bi mu v petih letih navrgla norih 200 milijonov dolarjev. Na vprašanje, ali razmišlja v tej smeri, je v smehu dejal. “Mislim, da poznate odgovor. Ne bom vam lagal, a mislim, da poznate odgovor,” je dejal slovenski superzvezdnik, ki je drugo leto zapored z Dallasom izpadel v prvem krogu končnice. Kljub prednosti z 2:0 v zmagah so bili drugo leto zapored za teličke usodni košarkarji LA Clippers.

Edina ovira za tako visoko pogodbo je pravilo, da se košarkar dvakrat uvrsti v eno od treh najboljših peterk lige NBA, ki jih izberejo ob koncu vsake sezone. V sezoni 2019/20 je Dončiću že uspelo, izbran je bil v prvo peterko, nič drugega se ne pričakuje letos, saj je bil Dončić tudi v tej sezoni eden najboljših igralcev v celotni ligi.

Dončić bi postal prvi košarkar v zgodovini, ki bi podpisal maksimalno pogodbo po izteku pogodbe za novinca, vredno več kot 200 milijonov dolarjev, poroča ESPN. Vse skupaj je kar 30-odstotkov salary capa ekipe.

Številke se seveda še lahko spremenijo, saj so odvisne od višine salary capa. Trenutno je predvideno, da bo le-ta v sezoni 2022/23 znašal 115 milijonov dolarjev.

Če ne podpiše podaljšanja ….

Dončić je v tej sezoni zaslužil osem milijonov dolarjev. V naslednji, ko bo igral še v zadnjem, četrtem letu rookie pogobe, bo na njegov račun prišlo natanko 10.174.391 ameriških zelencev.

Po pravilih kolektivne pogodbe lahko že konec te sezone, oziroma natančneje od 2. avgusta naprej, že podpiše novo pogodbo, ki bi v veljavo vstopila s sezono 2022/23. Če nove pogodbe ne podpiše bo po koncu sezone 2021/22 prost igralec.

Dallas si tega zagotovo ne želi, naredil bo vse, da slovenska zvezda ostane v Teksasu in bo imel za to tudi vse niti v svojih rokah. Dallas ima, kot vse ostale ekipe z igralci na rookie pogodbah, možnost, da aktivira posebno klavzulo, ki košarkarja omeji. To pomeni, da lahko Dallas vsako pogodbo, ki jo na mizo dobi Luka, izenači in ga obdrži v Teksasu.

Dončić je v svoji tretji sezoni v povprečju na tekmo dosegal 27,7 točke, 7,2 skoka in 8,6 asistence. V končnici je še dodal plin. Na sedmih tekmah proti Clippersom je dosegal kar 35,7 točke na tekmo. Na zadnji, sedmi tekmi rekordnih 46 točk.

Komentari

Vaš komentar