Slovenke z eno nogo že na EuroBasketu

Reprezentanca 14. Nov. 202019:45 > 19:48
Delite:
fiba.basketball

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v Iraklionu premagala Grčijo s 77:70 in dosegla četrto zaporedno zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2021.

fiba.basketball

Slovenska reprezentanca, ki je znova igrala brez kapetanke Nike Barič in Tine Jakovina (koronavirus), je začela odlično in po štirih minutah vodila z 8 točkami prednosti. Izbranke selektorja Damirja Grgića so prednost držale do konca četrtine, v kateri sta bila zelo razpoložena oba napada, nekoliko manj obrambi (28:20).

V drugi četrtini je bila najvišja prednost 10 točk, nato pa so se začele Grkinje počasi, toda vztrajno, približevati. Tik pred koncem prvega polčasa so imele napad za izenačenje, vendar je Maruša Seničar blokirala poskus Angeliki Vintsilaiou in ostalo je pri vodstvu Slovenije (38:36). V drugi četrtini so Slovenke dosegle le 10 točk ob metu 5/15.

Na začetku tretje četrtine so Grkinje prišle do vodstva za tri, nato pa je Slovenija z delnim izidom 12:0 znova prišla do lepe prednosti (50:41), ki jo je bolj ali manj držala do konca četrtine, ko je vodila za deset točk.

Zadnjo četrtino so bolje začele Grkinje, ki so se z dvema trojkama hitro približale na štiri zaostanka. Nekoliko višjo prednost je Sloveniji sreči četrtine prinesla Teja Oblak s trojko (71:62), vendar so se Grkinje kmalu spet približale le na tri. V naslednjem napadu je Eva Lisec dosegla koš in zadela še dodatni prosti met (74:68). Minuto in pol pred koncem je Slovenija prišla do 7 točk prenosti po trojki Lee Debeljak. To so bile tudi zadnje točke na tekmi, saj so Grkinje zgrešile svoje zadnje štiri poskuse, Slovenke pa tri.

V slovenski izbrani vrsti je bila najučinkovitejša Shante Evans z 22 točkami, Eva Lisec jih je dosegla 12, Lea Debeljak, Annamaria Prezelj in Aleksandra Krošelj pa po 10.

Slovenijo februarja čakata še tekmi proti Bolgariji in Islandiji. Na tretje zaporedno evropsko prvenstvo jo pelje že ena zmaga ali en poraz Bolgark.