Edo Murić: Novemu selektorju zaupamo

Reprezentanca 25. Nov. 202015:35 > 15:55
Delite:
KZS

Bliža se nadaljevanje kvalifikacij za EuroBasket 2022. Slovenijo čakata v prihajajčem premoru čakata dve tekmi, kapetan Slovenije pa bo znova Edo Murić, ki ima v trenutni zasedbi največ reprezentančnih izkušenj.

Trenutno se v glavnem ukvarjamo sami s sabo. Ko enkrat osvojimo te principe, se bomo tudi osredotočili na tekmece. Veliko je treba narediti, časa pa je malo. Glavno je, da vsi ostanemo zdravi, osredotočeni in da pokažemo veliko mero borbenosti. Menjava selektorja ni edina sprememba. Glede na zadnjo akcijo manjkajo Prepelič, Nikolić in Dimec. Sekulića sicer poznamo že zelo dolgo. Z nami je vrsto let in dobro pozna sistem. Moramo se čim bolj uigrati, na vsaki tekmi dati sto odstotkov in upati tudi na dober dan, da zmagamo na obeh tekmah, ki sta zelo pomembni,” je na videkonferenci povedal Murić, ki bo dan pred sobotno tekmo z Ukrajino praznoval 29. rojstni dan.

Murić je za reprezentanco prvič zaigral leta 2011 na evropskem prvenstvu, takrat pa je bil zraven tudi tedaj komaj polnoletni Luka Rupnik. Slednji bo na prihajajočih tekmah prvi organizator igre: “Kot vedno je lepo priti domov na reprezentančno akcijo, čeprav smo v mehurčku. S fanti se dobro poznamo in veseli smo, da se vidimo in malce zamenjamo okolje po klubskih obveznostih. Trenutno imamo največ dela sami s sabo, glede na to, da pa je Sekulić, kar zadeva skavting, eden najboljših, verjamem, da bomo dobili vse potrebne informacije in bomo dobro pripravljeni na obe tekmi. V teh oknih je zelo pomembna samozavest. Že v prvem ciklu bi recimo na Madžarskem, če bi imeli malce boljši dan, gladko zmagali. Precej je odvisno, kako začneš tekmo, od tega pa je lahko odvisen tudi drugi obračun. Če bi zmagali na Madžarskem, dvomim, da bi se tako mučili z Avstrijci. V klubih smo samozavestni in verjamem, da to lahko prenesemo tudi v reprezentanco.

Slovenija je pred kvalifikacijskim tekmami dobila novega selektorja. Strokovni štab po novem vodi Aleksander Sekulić. To je o njem povedal Murić: “Profesionalni športniki vemo, da so selektorji in njihovi pomočniki vsi tu, da nam pomagajo in olajšajo stvari, mi moramo pa na parketu opraviti svoje delo. Moramo upoštevati nasvete, saj je on tisti, ki vleče poteze in postavlja sistem igre. Sekulić je bil do nas vedno profesionalen in vsi smo imeli do njega veliko spoštovanje, tako kot on do nas. Mu zaupam in verjamem, da se bo dobro odrezal.

Sašo bo našel pravi način, saj ima ogromno znanja. Smo profesionalni športniki in tu je kot v drugih službah. Če postane pomočnik direktorja nov direktor, ga bo prav tako vsak poslušal. Zdaj je on glavni. Spoštovanje med pomočniki in igralci pa je tudi vedno prisotno. Način Saševega dela poznamo. Naša naloga je, da damo vse od sebe. Verjamem, da bomo v teh dneh vzpostavili dobro kemijo, cilj je pa tako ali tako jasen,” meni Rupnik, ki je s Sekulićem sodeloval v Nymburku, kjer slovenski selektor deluje kot pomočnik. Rupnik si je sicer z dobrimi igrami hitro priigral prestop v Španijo kjer zdaj igra za Zaragozo: “Med sezono sem dobil boljšo ponudbo Zaragoze. Španska liga in Liga prvakov sta me privabili, da sem prestopil. Sem zadovoljen, zdaj sem že dva meseca tam. Sem se ustalil in mislim, da sem v dobri formi.