Pred pol stoletja Jugoslavija postala svetovni prvak

Reprezentanca 24. Maj. 20208:36 > 8:40
Delite:
Gray Mortimore/Getty Images

Pred točno pol stoletja je košarkarska reprezentanca Jugoslavije prvič postala svetovni prvak.

You Tube Printscreen

V ljubljanskem Tivoliju je bila dan prej reprezentanca ZDA poražena z rezultatom 70:63. Zgodovinska zmaga je opisana tudi v filmu Postali bomo prvaki sveta (Bićemo prvaci sveta).

Na klopi reprezentance je sedel legendarni Ranko Žeravica, ekipo pa so sestavljali: Ivo Daneu, Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi in Trajko Rajković. 

Na zadnji dan tekmovanje 24. maja je Jugoslavila sicer izgubila proti reprezentanci Sovjetske zveze toda zaradi sistema skupinskega tekmovanja ta poraz ni vplival na končno zlato medaljo saj so si dan prej z zmago proti ZDA že zagotovili naslov svetovnih prvakov. Pri Jugoslaviji sta bila na tisti tekmi najbolj učinkovita Plećaš z 12 točkami in Ćosić z 11. Krešo je bil tudi izbran v idealno peterko prvenstva. Poleg njega so bili še v peterki MVP turnirja Sergej BelovModestas Paulauskas, Kenny Williams in Ubiratan Pereira Maciel

Dan po podelitvi zlate medalje se je ekipa odpravila na sprejem k takratnemu predsedniku Titu, ki je za rojstni dan dobil najlepše darilo – zlato medaljo. 

To je bil prvi ogromen uspeh v športu za katerega je Jugoslavila v kasnejših letih postala sinonim.