Tri leta od epskega uspeha – Slovenija evropski prvak!

Reprezentanca 17. Sep. 20209:01 > 9:16
Delite:
KZS

Na današnji dan pred tremi leti so slovenski košarkarji poskrbeli za enega največjih uspehov v zgodovini slovenskega športa, ko so v Carigradu postali evropski prvaki.

fiba.basketball

Slovenija je dolgo čakala na uspeh košarkarjev, ki so v preteklosti velikokrat imeli odlično ekipo, a se stvari do leta 2017 nikoli niso povsem poklopile. Zlata generacija je pred začetkom prvenstva na Finskem in nato v Turčiji odkrito napovedala naskok na prvo medaljo, razplet pa je bil še bolj sanjski. Slovenija je na celotnem turnirju vknjižila devet zmag in ostala neporažena, Slovenijo pa je predvsem v tistem odločilnem tednu zajela prava košarkarska evforija. Skoraj vsak Slovenec je naslov dvanajsterice doživel kot lastno zmago oziroma svoj uspeh.

Naši junaki so do naslova prišli prek Poljske, Finske, Grčije, Islandije, Francije, Ukrajine, Latvije, Španije in Srbije, pokal Nikolaja Semaška pa je visoko v zrak dvignil Goran Dragić, ki je bil tudi MVP turnirja. V prvi peterki prvenstva mu je družbo delal še takrat mladi up slovenske košarke Luka Dončić, ki je v tej sezoni še nadgradil svoje izjemne uspehe v Ligi NBA in se uvrstil v najboljšo peterko lige.

Povezano

Slovenija je pod taktirko Igorja Kokoškova igrala hitro igro in zlahka presegala mejo 90 točk na tekmi. Ob tem so nasprotniki vedno poudarjali tudi čvrsto in trdo slovensko obrambo. Ob dirigentu Dragiću in Dončiću je pod košem kraljeval Gašper Vidmar, dodatno širino na parketu pa je reprezentanci prinesel naturalizirani Anthony Randolph “Tonček”. V odločilnih trenutkih je v ospredje stopil tudi Klemen Prepelič, to pa velja tudi za Jako BlažičaEda MurićaAlekseja Nikolića in ostale. Navduševal je tudi mladenič Vlatko Čančar, pod obročema pa sta se borila še Žiga Dimec in Saša Zagorac. Ob robu igrišča je bil ves čas glasen še Matic Rebec, dvanajsterico pa je zares sijajno vodil Igor Kokoškov.

Spomine na sanjski uspeh slovenskega športa lahko obudite v spodnji video galeriji.