Slovenci v Kijevu nadigrali Madžare

Košarka 18. Feb. 202122:39 > 22:42
Delite:
KZS Slovenija
KZS.si

Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca je na peti tekmi kvalifikacij za EuroBasket 2022 zabeležila še četrto zaporedno zmago. Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so v kijevskem mehurčku z 84:72 ugnali madžarsko izbrano vrsto in se tako utrdili na prvem mestu skupine F. Slovenci se bodo v soboto pomerili še z Ukrajinci.

Selektor Aleksander Sekulić, ki je v preteklem ciklu prvič samostojno vodil #mojtim ter ga z dvema novembrskima zmagama že popeljal na EuroBasket 2022, je od svojih izbrancev tudi v kijevskem mehurčku zahteval enak pristop. Tudi pri izbiri prve peterke ni eksperimentiral. Na parket je poslal podobno zasedbo kot na zadnjih dveh tekmah, le pod košem se je, namesto odsotnega Morgana, Rupniku, Blažiču, Muriću in Luki Laporniku pridružil Žiga Dimec.

Slovenci so se ne glede na to, da v žepu že imajo vozovnico za nastop na evropskem prvenstvu odločno podali na igrišče. Spomin na uvodni poraz v aktualnih kvalifikacijah proti Madžarski izpred leta dni, je namreč še živ. Želja po dobri predstavi in maščevanju je bila zato velika, kar je bilo opazno tudi pod koši stare mestne dvorane v Kijevu.

Slovenija je vodila praktično celo tekmo. Na uvodni koš Madžarske je odgovorila z dvanajstimi zaporednimi točkami in prvim dvomestnim vodstvom. Tega je držala vse do odhoda članov začetne peterke na klop, a tudi s prihodom preostalih igralcev Slovenije se Madžarska ni več prebila v ospredje.

Ključno prednost, ki ji je omogočila mirno končnico, si je Slovenija priigrala v drugi polovici tretje četrtine, ko je z delnim izidom 13:0 prišla do najvišjega vodstva na tekmi – 61:45.

V zadnjih desetih minutah so se Madžari nekajkrat spustili pod deset točk zaostanka, dokončno pa je njihove upe pokopal najboljši posameznik tekme Jaka Blažič (24 točk, met 8:19, trojke 6:12, 6 skokov, 4 podaje, indeks 23) s trojko za 80:69.

Poleg Blažiča so imeli še štirje igralci dvomestne številke pri točkah. Luka Rupnik (trojke 3:5) je sedmim podajam dodal 13 točk, Edo Murić je ob šestih skokih dosegel 11 točk, eno več je prispeval Gregor Hrovat, deset pa jih je zbral Žiga Dimec.

#mojtim se bo za konec kvalifikacij v soboto ob 15. uri pomeril še z Ukrajino. Tudi ta dvoboj si boste lahko ogledali na Kanalu A. Kot trenutno kaže stanje na lestvici, zna obračun odločati o zmagovalcu skupine F. Še pred to tekmo se bosta v kijevskem mehurčku v petek pomerili Avstrija in Madžarska, slednji bosta v nedeljo odigrali še povratni dvoboj, v ponedeljek pa si bosta nasproti stali še Madžarska in Ukrajina.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške članske reprezentance: “Po pričakovanjih je bila tekma težka, s precej nihanji tako v obrambi kot napadu, toda z ekipno in borbeno predstavo nam je uspelo streti neugodno in trdoživo reprezentanco Madžarske. Glede na to, da smo imeli omejen čas za pripravo na tekmeca, so bili vzponi in padci pričakovani, a kot vedno poudarjam, če je volja in pripravljenost, se da z borbenostjo in ekipnim duhom zakrpati tudi te napake.

Jaka Blažič, slovenski reprezentant: “Nadaljujemo uspešni niz, predvsem pa me veseli, da smo znova pokazali naš zaščitni znak – obrambo. Z njo smo že v uvodnih minutah prišli do lepe prednosti, ki je nasprotniku v nadaljevanju ni uspelo izničiti. V soboto nas čaka še Ukrajina, ki je po mojem mnenju poleg nas najboljša ekipa v tej skupini, zato pričakujem zanimivo in lepo tekmo.

Vir: KZS.si

Komentari

Vaš komentar