39 let in 1850 tekem trajajoč niz Ajaxa …

Nogomet 14. Maj 20218:58 > 12:48 0 komentarjev
Guliver Image/AP Photo/Peter Dejong, Pool
Guliver Image/AP Photo/Peter Dejong, Pool

Da ima Ajax eno najboljših akademij na svetu, vedo tudi največji nogometni laiki. A niz, s katermi se lahko pohvalijo v Amsterdamu, je verjetno presenetil tudi marsikaterega navijača, ki stiska pesti za slovitega nizozemskega velikana.

V današnjem svetu nogometa, ko si lahko z denarjem zgradiš ekipo po željah, je razvoj domačih nogometašev vreden hvale. Nekateri klubi so v vzgojo in promocijo fantov iz nižjih kategorij prisiljeni iz finančnih razlogov. Spet drugi moštva v mlajših kategorijah polnijo s številnimi nakupi najbolj talentiranih najstnikov. Pri tretjih gre za tradicijo.

Med slednje zagotovo sodi Ajax. Gre za klub, ki je finančno zelo močan, četudi ni na ravni trenutno najbogatejših evropskih klubov. Delno je finančna moč prav posledica izjemnega dela v akademiji. Vsako leto klubsko blagajno napolnijo s kakšno megalomansko prodajo.

Tako so samo v zadnjih dveh letih za dva produkta akademije prejeli kar 124 milijonov evrov! Manchester United je za Donnyja van de Beeka odštel 39 in Juventus za Matthijsa de Ligta 85 milijonov evrov.

O izjemnem delu akademije priča tudi naslednji podatek, ki vas zagotovo ne bo pustil ravnodušnih. Ajax je v četrtek s 3:1 v Eredivisie odpravil VVV Venlo. Nič posebnega, bi lahko rekli, saj so si 35. naslov prvaka zagotovili že konec aprila. Kar je bolj navdušujoče od samega izida je podatek, da je nizozemski velikan odigral že 1850. zaporedno tekmo, na kateri je v začetni postavi igral vsaj en produkt akademije. Omenjeni niz traja že vse od leta 1982, torej že 39 let!

In takšnih je bilo v četrtek v prvi enajsterici kar pet. V njihovi akademiji so se namreč izobrazili Maarten Stekelenburg, Jurrien Timber, Devyne Rensch, Davy Klaassen in Jurgen Ekkelenkamp.

Ajaxova akademija je v preteklosti proizvedla ene najboljših nogometašev na svetu, kot so Edwin van der Sar, Frank de Boer, Patrick Kluivert, Frank Rijkaard, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Johann Cruyff in številni drugi. Tudi danes pa v Amsterdamu kar mrgoli supertalentov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!