Šok v Mariboru, Coleraine po 11-metrovkah v 2. krog!

Evropska Liga 27. Avg. 202020:37 > 20:47
Delite:
NK Maribor/Facebook

Nogometaši Maribora so sezono 2020/2021 otvorili z evropsko tekmo. V Ljudskem vrtu so v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo gostili predstavnika Severne Irske, Coleraine FC, ki je poskrbel za pravo senzacijo in po 11-metrovkah izločil maribor. Izid rednega dela tekme je bil 1:1.

Strateg Maribora Sergej Jakirović je na sredini novinarski konferenci sprejel vlogo favorita, a dodal, da je Coleraine FC ekipa, ki jo je potrebno spoštovati. Napovedal je tipično otoško igro, kar se je takoj potrdilo. Gostje so že v prvi minuti zapretili z visoko žogo v kazenski prostor, kjer je do strela z glavo prišel Josh Carson, ki pa je zgrešil. Vajo so že v naslednji akciji ponovili Mariborčani, ki so bili nevarni s prostega strela, Jasmin Mešanović pa žoge pred golom Deana ni dovolj dobro zadel.

Po nekaj minutah začetnega otipavanja je Maribor prevzel pobudo. V kazenskem prostoru gostov je bilo zelo vroče v 16. minuti, ko je Pihler izvedel kot, Kronaveter pa je po uigrani akciji prišel do strela. V blok je skočil Traynor, vijoličasti pa so zaman zahteval 11-metrovko zaradi igre z roko. Le slabe tri minute zatem si je Maribor priigral prosti strel na robu kazenskega prostora. Ob žogi sta bila Viler in Kronaveter, prav slednji pa je s strelom v vratarjev kot pošteno namučil Deana, ki se je izkazal z obrambo.

Povezano

Coleraine je v obdobju prevlade domačih glavnem čakal na napake tekmeca in na morebitne priložnosti za protinapad. Slednja se je ponudila v 26. minuti, ko je povlekel Doherty, a na srečo Maribora ni uspel podati proti napadalcu McLaughinu. Vijoličasti so v naslednjih minutah spet povsem prevzeli posest žoge, a nikakor niso prišli do položaja za nevaren zaključek. V finišu prvega dela so gostitelji siloviteje pritisnili. Najprej je v 39. minuti iz idealnega položaja zgrešil Aljoša Matko, v 43. minuti pa je bil po lepi podaji v kazenski prostor Kronavetra nekoliko prekratek Mešanović. Za konec prvega polčasa je v sodniške dodatku po predložku Peričića še enkrat poskusil Mešanović, a bil z glavo vnovič premalo natančen. Izid polčasa je tako ostal 0:0.

Trenerja pred začetkom drugega polčasa nista opravila menjav. Maribor je že v uvodnih minutah nakazal, da bo zaigral bolj pogumno. Kot prvi je v 48. minuti po podaji Milca zapretil Matko, ki pa ni dobro zadel žoge. V 51. minuti je z dobrih 20 metrov poskusil Alexandru Cretu, ki pa je žogo poslal mimo desne vratnice. V naslednjih minutah so gostje umirili nalet Maribora, ki je bil naslednjič nevaren v 60. minuti. Po desni je prodrl Matko, a ni uspel podati pred gol, kjer je bil pripravljen Mešanović.

V 61. minuti je trener Maribora Sergej Jakirović opravil dvojno menjavo. Priložnost sta namesto Kramariča in Matka dobila kapetan Marcos Tavares in Rudi Požeg Vancaš. Takoj zatem pa je sledil šok v Ljudskem vrtu. Gostje so po prostem strelu prišli do vodstva. Žoga se je odbila na rob kazenskega prostora, s koder je natančno zaključil James McLaughin.

Maribor se je ekspresno pobral in izenačil v 65. minuti. Po podaji z desne je žoga pred golovo črto prišla do Požega Vancaša, rezervist Maribora pa je brez težav zadel za 1:1.

Maribor je po golu ostal visoko na polovici Coleraina in lovil preobrat. Ob vstopu v zadnjo četrtino rednega dela srečanja je do novega strela prišel Mešanović, ki pa je z volejem z težkega položaja žogo poslal čez gol. Gostujoči strateg Oran Kearney je prvič menjal v 72. minuti, ko je namesto Jarvisa vstopil Ronan Wilson. Igra se je nato povsem preselila na polovico ekipe iz Severne Irske, Mariborčanom pa je na polovici tekmeca ob zaključkih vselej zmanjkala tista “zadnja podaja”. V 80. minuti je v kazenskem prostoru Coleraina padel Mešanović, a je posnetek pokazal, da prekrška ni bilo.

V 84. minuti je Jakirović v igro poslal povratnika v Ljudski vrt. Kronavetra je zamenjal napadalec Jan Mlakar. Kmalu zatem je menjal še Kearney. Zelenico je zapustil Nixon, vstopil pa je Eoin Bradley. V 86. minuti je z desne znova poskušal Mešanović, vratar Deane pa se je še enkrat izkazal. Po kotu je do strela z glavo prišel še Mitrović, a bil premalo natančen. V času popolne prevlade Maribora je po napaki Cretuja do svoje priložnosti prišel tudi Coleraine. Protinapad je s strelom od daleč zaključil Bradley, ki pa je samo ogrel dlani Juga.

Četrti sodnik Kristoffer Horne Hagenes je po izteku rednega dela srečanja pokazal še štiri minute dodatka, Maribor pa je krenil po zmagoviti gol. Vijoličasti so si v 92. minuti priigrali prosti strel na levi strani, a podaje Požega Vancaša nihče ni uspel preusmeriti proti golu. Zadnja akcija v rednem delu srečanja je tako pripadla gostom, ki pa s prostega strela niso uspeli ogroziti vrat Maribora. Izid rednega dela srečanja je tako ostal 1:1.

Maribor v podaljšku zapravil 11-metrovko
Pred začetkom podaljška trenerja nista postregla po novih zamenjavah. V prvi napad so krenili Mariborčani in takoj zagospodarili na polovici nasprotnika. Med kratkim premorom smo lahko ob robu igrišča slišali vzklike vzpodbude na klopi vijoličastih. Prvo veliko priložnost v podaljšku je v 95. minuti igre zapravil Marcos Tavares, ki je po podaji v prostor žogo poslal mimo leve vratnice. Gostujoči strateg je na pritisk Maribora odgovoril z menjavo Parkhill – McLaughin.

Tudi omenjena menjava ni omilila naleta Maribora, ki je v 99. minuti znova zapretil. Tavares je podal pred vrata, Mešanović je zaključil, z noro obrambo pa se je izkazal Deane. Jakirović je v 102. minuti poskrbel za novo nevarnost v napadu. Namesto Pihlerja je v igro poslal Amirja Derviševića. V 104. minuti pa se je pritisk Maribora obrestoval, po dvojni podaji s Tavaresom je v kazenski prostor prodrl Milec, ki je padel, sodnik Kai Erik Steen pa je pokazal na belo piko. Odgovornost je prevzel Dervišević, ki pa je stresel prečko. Za konec prvega dela podaljška je s kota pred vrata še enkrat podal Dervišević, Mešanović pa je z glavo streljal čez gol.

V drugem delu podaljška je bilo manj dogajanja. V 116. minuti je od daleč poskusil Cretu, znova pa je bil na pravem mestu Deane. Dve minuti zatem je po podaji Vilerja z glavo poskusil še Tavares, a je bil njegov strel premalo močan, da bi ogrozil razpoloženega gostujočega vratarja. V finišu so z dolgimi podajami v napad nekajkrat zapretili tudi gostje, a niso prišli do nevarnega zaključka.

Loterija odločila zmagovalca
Tekma se je ob izidu 1:1 zavlekla v kazenske strele. Prvi so bili na potezi Mariborčani, pogumno in natančno pa je svojo nalogo opravil tragični junak podaljška Dervišević. Za goste je bil v prvi seriji natančen Ian Parkhill. Tudi v drugi, tretji in četrti seriji ni bilo napake, v zadnji pa je Požeg Vancaš zatresel vratnico. Gostje so ostali mirni, za veliko slavje Coleraina pa je poskrbel Ben Doherty, ki je ugnal Juga.

1. krog kvalifikacij za evropsko ligo:
NK Maribor – Coleraine FC

NK Maribor: Jug; Pihler, Kronaveter, Cretu, Matko, Milec, Mešanović, Viler, Mitrović, Peričić, Kramarič.
Klop: Handanović; Klinar, Tavares, Požeg Vancaš, Dervišević, Mlakar, Koblar.

Coleraine FC: Deane; Kane, Canning, Jarvis, Doherty, Lowry, McLaughin, Carson, O’Donnell, Traynor, Nixon.
Klop: Gallagher; Bradley, Wilson, McConaghie, Tweed, Parkhill, Mcguckin.