Zaradi posledic koronavirusa umrl Otto Barić

Nogomet ostalo 13. Dec. 202019:13 > 19:27
Delite:
Martin Rose/Bongarts/Getty Images
Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Nekdanji hrvaški nogometaš, trener in selektor hrvaške reprezentance Otto Barić je danes v Zagrebu zaradi posledic koronavirusa preminil v 88. letu starosti.

Otto Barić se je rodil v avstrijskem Eisenkapplu 19. junija 1933. Kot nogometaš je “Her Otto”, kot so ga klicali igral za Metalac in Lokomotivo iz Zagreba, kjer je kasneje tudi začel svojo trenersko pot.

V svoji bogati trenerski karieri je vodil kar 14 klubov in tri reprezentance. Največji uspeh je dosegel z Rapidom in Salzburgom. Z Rapidom je osvojil kar 10 domačih lovorik in z njimi leta 1985 igral v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev, kjer pa je bil s 3:1 boljši Everton.

Z Salzburgom je osvoji dve domači lovoriki, v Evropi pa je bil z njimi blizu zmage v Pokalu UEFA, kjer pa je bil na koncu po dveh tekmah boljši Inter.

Proti koncu svoje trenerske kariere je vodil kar tri reprezentance. Selektor Avstrije je bil med letoma 1999 in 2001, Hrvaško pa je prevzel leta 2002 po svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem. Po dodatnih kvalifikacijah proti Sloveniji je reprezentanco popeljal na evropsko prvenstvo na Portugalsko, kjer je bila Hrvaška v skupini z Anglijo, Francijo in Švico.

Na evropskem prvenstvu je z izbrano vrsto zabeležil dva neodločena rezultata – proti Švici (0:0) in proti Franciji (2:2), v zadnjem krogu pa je na stadionu Luči v Lizboni Hrvaška s 4:2 premagala Anglijo. Barića je na to na reprezentančni klopi zamenjal Zlatko Kranjčar.

Na koncu trenerske poti je Barić vodil še Albanijo in sicer med letoma 2006 in 2007.

Komentari

Vaš komentar