Zgodovinsko: VVV-Venlo – Ajax 0:13!

Nizozemska 24. Okt. 202018:14 > 18:16
Delite:
Dean Mouhtaropoulos GettyImages

Že pred tekmo se je zdelo, da bi morala biti zmaga za Ajax več ali manj rutinska. A to kar so dosegli proti Venlu je zagotovo nekaj zgodovinskega. V gosteh so namreč prišli do zmage s kar 13:0.

Ljubiteljice in ljubitelji nogometa po vsem svetu z razlogom bentijo, ker na tribunah ne smejo biti prisotni navijači. V tem primeru pa dvomimo, da je navijačem Venla žal, da jih ni bilo na tekmi, da bi videli zgodovinski debakel svoje ekipe.

Ob polčasu je bilo 4:0 in jasno je bilo, da je Ajax na poti k novi zmagi. Ko je bil v 52. minuti pri domačih izključen Christian Kum to gostov ni odvrnilo od tega, da bi ritem igre upočasnili. S polno močjo so krenili proti vratom Delana van Crooya

To je za nizozemski nogomet novi rekord po številu doseženih golov. Leta 1972 je Ajax sicer premagal Vitesse z 12:1, petkrat pa je bil tudi že rezultat 10:0 – nazadnje leta 2010, ko je PSV premagal Feyenoord.

Težko je našteti vse strelce, a delo je precej olajšal 19-letni Lassina Traore, ki se je dosegel pet golov. Po dva gola sta dosegla Ekkelenkamp in Huntelaar, enega pa so dodali še Tadić, Antony, Blind in Martinez

Toda lahko bi bilo še precej huje za Venlo. Ajax je proti njihovim vratom sprožil kar 45 strelov, od tega 23 v okvir, medtem ko so domači proti vratom tekmeca sprožili trikrat, a niti enkrat v okvir. 

Poleg tega, da bo tekma za vedno zapisana v zgodovinskih knjigah ima goliada za ekipo Ten Haga tudi praktični pomen. V Eeredivisie v primeru enakega števila točk najprej šteje razlika v golih in šele nato medsebojne tekme.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore