Konec: Ajax brez naslova, največji osmoljenec Utrecht

Nizozemska 24. Apr. 202018:46 > 18:49
Delite:
Catherine Ivill/Getty Images

Nizozemsko nogometno prvenstvo je zaključeno. Prvaka ni, prav tako pa nobeno moštvo ni izpadlo v nižji rang tekmovanja. Glede na vrsto odločitev, ki so bile sprejete v petek se v prihodnjih dneh lahko pričakuje veliko govora in tudi nezadovoljstva.

Ker je vlada na Nizozemskem do 1. septembra prepovedala športne prireditve je bila Nizozemska nogometna zveza prisiljena sprejeti vrsto težkih odločitev. 

Sezona je uradno končana. Trenutna razvrstitev je priznana za letošnjo sezono toda Ajax vendarle ne bo postal prvak. To je morda bilo nekoliko v uteho AZ-ju, ki je Ajaxu prizadejal dva poraza v letošnji sezoni, na drugem mestu pa so bili zgolj zaradi slabše gol razlike. 

Prvi po 64 letih se bo tako zgodilo, da Eredivisie ne bo imelo prvaka. Več prahu bo zagotovo dvignilo mesto, ki prinaša evropske tekme. Tja so se namreč uvrstili nogometaši Willem II, medtem ko so pri Utrechtu ostali praznih rok. 

Nizozemska nogometna zveza je po priporočilih UEFA sprejela naslednje odločitve kar se tiče klubov v evropskih tekmovanjih v naslednji sezoni: 

Ajax tekmovanje začne v zadnjem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, AZ Alkmaar bo začel v drugem krogu kvalifikacij. Tretjeuvrščeni Feyenoord gre neposredno v skupinski del Lige Evropa, PSV in Willem II pa bosta začela v tretjem krogu kvalifikacij. 

Sporna je zagotovo odločitev o tem, da gredo v Evropo nogometaši Willema II. S temo več imajo namreč zgolj 3 točke prednosti pred Utrechtom. Če bi Utrecht tekmo 26. kroga dobil bi se znašel na petem mestu zaradi občutno bolje gol razlike. Pri klubu so tudi imeli priložnost uvrstiti se v Evropo prek pokalnega tekmovanja toda finalne tekme na kateri bi se pomerili proti Feyenoordu ne bo.

Odločeno je tudi, da ADO Den Haag in RKC Waalwijk ne bosta izpadla v nižji rang tekmovanja pa čeprav sta bila z eno nogo in pol pravzaprav že tam. Da bi v naslednji sezoni gledali več moštev v Eredivisie pa prav tako ni možnost. Zato bosta vodilni ekipi druge lige, ki sta Cambuur in De Graafschap tudi v naslednji sezoni igrali v takoimenovani Eerste Divisie.