Bodo nizozemski znanstveniki poskrbeli za povratek navijačev?

Nizozemska 23. Dec. 202011:48
Delite:
Amsterdam Ajax koronavirus
Reuters

Znanstveniki na največjem nizozemskem stadionu raziskujejo, kako se v navijaški množici zaradi drobnih kapljic sline širijo aerosoli, ki so ključni pri širjenju virusa COVID-19. Razlog za ta poskus? Čimprejšnji povratek navijačev na tribune.

Znansvetniki bi radi v praksi ugotovili, kako se aerosoli, ki so ključni pri prenašanju virusa, obnašajo na stadionu polnem navijačev. Ob ugodnih rezultatih bi lahko ob primernih ukrepih hitro dočakali povratek navijačev na stadione in tudi na koncertna prizorišča.

V znanstveni literaturi skoraj ni podatkov o vedenju aerosolov v tovrstnem okolju,” je za Reuters povedal vodilni raziskovalec Bert Blocken.

Poskus poteka na Johan Cruyff Areni v Amsterdamu, kjer domuje Ajax Amsterdam.

Želimo dobiti pravi vpoglev v obnašanje aerosolov na stadionu, polnem nogometnih navijačev. S tehnologijami čiščenja zraka lahko drastično zmanjšamo koncentracije in poskrbimo, da bodo stadioni varni v smislu aerosolnega prenosa virusa,” dodaja Blocken.

Znanstveniki se vse bolj strinjajo s tezami, da so aeorosoli ključni pri širjenju virusa COVID-19, čeprav še vedno ni jasno, v kolikšni meri so pri prenosu okužb zares pomembni.

Raziskava v Amsterdamu poteka pod okriljem Tehniške fakultete iz Eindhovna. Računalniški model bo ekstrapoliral podatke iz testiranj in prikazal učinke za polno zaseden stadion. V primeru Johan Cruyff Arene je to 55 tisoč obiskovalcev.

Glavni cilj raziskave je, da se na stadione čimprej vrnejo navijači.

Raziskovalci upajo, da bodo kmalu dobili dovoljenje, da eksperiment izvedejo tudi na polni tribuni s pravimi navijači. Želijo si, da bi lahko napolnili del tribune, kjer bi poskus opravili s 730 navijači, ki bi sedeli tesno skupaj.

Glavni cilj raziskave je seveda jasen – povratek navijačev nazaj na stadione. Pri tem bo ključno tudi testiranje prebivalstva, uporaba mask in omenjena ventilacija na tribunah, ki jo preizkušajo v Amsterdamu.

Komentari

Vaš komentar