Novi vodja Maribora je Marko Šuler, čaka ga težka naloga…

Nogomet 24. Feb. 20219:56 > 12:26
Delite:
Gregor Wernig

Nekdanji slovenski reprezentant in nekdanji poglavar obrambe Maribora Marko Šuler je v torek nekoliko nepričakovano postal že tretji športni direktor vijoličastih v zadnjem letu.

Leto 2021 je zaenkrat za Maribor katastrofalno. Priprave v Turčiji so povsem skazile okužbe s koronavirusom, ki so zdesetkale strokovni štab in člansko ekipo, kar se je kasneje ob začetku spomladanskega dela državnega prvenstva pričakovano poznalo tudi v igri jesenskega prvaka.

Vijoličasti so drugi del sezone začeli s tremi tekmami brez zmage (dva remija in poraz) in prvo mesto na lestvici prepustili večnemu tekmecu, Olimpiji. Marsikdo je zaradi težav v Turčiji pričakoval tak začetek spomladanskega dela, navkljub temu pa se je v igri Maribora že dalj časa videlo, da Mauro Camoranesi s svojo številčno zasedbo ni znal ustvariti prave kemije v slačilnici.

Že v jesenskem delu igra Maribora ni bila navdušujoča, a so v prid Camoranesiju govorili rezultati. Zdelo se je, da nekdanji zvezdnik Juventusa in svetovni prvak z Italijo nima prave ideje, kakšna je najboljša postava vijoličastih, pretirano rotiranje in občasno tudi nepravilne taktične odločitve pa so navijače spravljale ob živce. Najbolj je bila na udaru obramba, ki je v tej sezoni v ligi na 22 tekmah prejela kar 28 golov, v njej pa ni bilo konstantnosti. Najbolj svetla točka Camoranesijeve obrambe je bil nekoliko komično vezist Aleks Pihler, ki se je v sistemu s tremi štoperji počutil še najbolj domače.

Marko Šuler, od pomočnika do športnega direktorja v dobrem mesecu dni

Oliver Bogatinov je 19. januarja kot okrepitev med prestopnim rokom, v katerem igralskih okrepitev pravzaprav ni bilo, predstavil Marka Šulerja, nekdanjega reprezentančnega branilca in člana Maribora. “Marko Šuler je bil že kot igralec prepoznaven po zmagovalni miselnosti, z močno izraženo značajsko črto,” je med drugim o ustoličenju Šulerja povedal zdaj že nekdanji športni direktor Maribora.

Šuler je lahko v preteklem mesecu videl, kako se je Maribor od njegovega slovesa spremenil. Tudi sam se je v Turčiji znašel v izolaciji, a pred tem vseeno nekaj dni opazoval ekipo in pomagal pri treningih. To se je kasneje nadaljevalo tudi v Sloveniji, takratni pomočnik Bogatinova pa je vsekakor hitro opazil, da vzdušje v slačilnici ni pravo.

Marko Šuler je za Maribor igral med leti 2014 in 2019. Odigral je 127 ligaških tekem, s klubom pa dvakrat nastopil tudi v elitni ligi prvakov. Leta 2014 je bil vpleten v afero ‘namišljeni kapetan’.

Veliko je k temu pripomogel Camoranesi in njegov celoten trenerski štab. Zdelo se je, da tako Camoranesi kot njegovi pomočniki niso razumeli okolja. Delovali so preveč sproščeno, kot da gre za okolje, kjer pritiska rezultata ni. To je lahko pilo vodo v Sežani, v Mariboru pa se ob vsaki mali krizi na ulici govori samo še o težavah v klubu in o slabi igri. Tudi v času koronavirusa, ko navijači ne morejo v živo spremljati nogometa, se to ni spremenilo. Ulica je tako v zadnjem mesecu tudi že “navrgla” nekaj zgodb in dalo se je slutiti, kaj se bo zgodilo, če rezultati ne bodo pravi.

Da se v Mariboru nekaj kuha, je na začetku tega tedna napovedal športni dnevnik Ekipa in pa kasneje tudi Bogatinov, ki je razkril, da je Šuler začasno suspendiran. Uradne razlage, kaj se je zgodilo klub ni podal, je pa Šuler ob zadnjem porazu pozornost nekoliko komično preusmeril nase in sarkastično prevzel odgovornost za slabe rezultate. Šuler je kot kaže imel podporo pri upravnem odboru in na koncu je to bilo dovolj, da je torkov večer ponudil zanimiv razplet.

Ob tem ko je vodstvo kluba sprejelo odločitev, da odslovi Camoranesija in njegovo ekipo, je moral kratko potegniti tudi Bogatinov. Nekdanji športni direktor je ob slovesu Zlatka Zahoviča stopil v (pre)velike čevlje, predvsem pri izbiri trenerjev pa ni imel sreče. Prvi je bil Sergej Jakirović, sicer nadarjeni hrvaški trener, ki pa se mu je pripetila evropska katastrofa proti amaterjem iz Severne Irske, FC Coleraine. Bogatinov je po ekspresnem izpadu iz Evrope moral zamenjati trenerja, odločil pa se je za Camoranesija, ki je v sezoni 19/20 v prvi ligi obdržal Tabor iz Sežane.

Mauro Camoranesi je Maribor vodil na 21 tekmah. Ekipo je popeljal do 11 zmag, šestih remijev in štiri porazov.

Argentinec je podpisal dolgoročno pogodbo in v štajersko prestolnico pripeljal še kopico svojih pomočnikov. Prav dolgoročna pogodba je bila že od začetka veliko tveganje, saj bodo Mariborčani ob slovesu strokovne ekipe morali odšteti zajetno odškodnino.

Camoranesi se od Maribora poslavlja po vsega 21 tekmah, na katerih je ob gol razliki 41:27 11-krat zmagal, šestkrat remiziral in štirikrat izgubil. Njegov nadrejeni, Oliver Bogatinov, mesto športnega direktorja zapušča po manj kot letu dni, vodenje ekipe je namreč prevzel 27. marca lani. Njegovega naslednika Marka Šulerja čaka izredno težka naloga. Najprej mora najti primernega kandidata za trenerja, nato pa hitro začeti sestavljati ekipo za prihodnjo sezono. Iz trenutne zasedbe namreč ob koncu te sezone kar 11 igralcem poteče pogodba, razmere na trgu pa zaradi težav s koronavirusom niso “prijazne” do klubov kot je Maribor.

V Ljudskem vrtu se torej obetajo tektonski premiki, kar se ne spreminja pa je ime začasnega trenerja. V sredo bo ekipo v Sežani vodil Saša Gajser, ki je nekako edini, ki je v zadnjem letu ‘preživel’ vse spremembe v klubu.

Komentari

Vaš komentar