Oblak med igralci, ki jim Fifa “želi” preboj na SP

FIFA Svetovno Prvenstvo 23. Mar. 202112:47 > 13:25
Delite:
Jan Oblak
REUTERS/Pablo Morano

Slovenija bo v sredo zvečer pričela s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo 2022. Prvi nasprotnik izbrancev Matjaža Keka je Hrvaška, tudi tokrat pa je med ključnimi možmi Slovenije, vratar Jan Oblak.

Oblakovi veličini priča dejstvo, da ga je Mednarodna nogometna zveza Fifa izpostavila med 10 igralci, starih vsaj 28 let, ki si zaslužijo biti del mundiala.

Kapetan Slovenije v Ligi narodov je bil na zadnjem Fifinem izboru najboljših leta 2020 izbran za tretjega vratarja sveta, v zadnjih štirih sezona pa vselej prejel nagrado zamora za povprečno najmanj prejetih zadetkov v španski ligi.

Oblak je v slovenski izbrani vrsti več kot dostojno nasledil Samirja Handanovića, škofjeloška hobotnica pa navkljub odličnim predstavam v  dresu Slovenije še ni dočakala preboja na veliko tekmovanje.

Nov kvalifikacijski ciklus prinaša novo priložnost, a bo naloga v skupini H zelo težka. Slovenija se v boj za Katar podaja v družbi Hrvaške, Rusije, Slovaške, Cipra in Malte. Pri Fifi so za glavne Oblakove pomočnike v lovu na SP 2022 izpostavili Jasmina Kurtića (Parma), Miho Zajca (Genoa) in Josipa Iličića (Atalanta).

Oblak: Igranje na SP ali EP so moje otroške sanje

Ko sem bil še deček, sem videl, kako se je Slovenija prebila na evropsko prvenstvo 2000 in svetovno 2002. Pozneje tudi še na SP 2010. Videl sem, da so bili ljudje ob tem srečni in to veselje bi spet rad prinesel v državo. Pa ne samo navijačem. Zame bi bilo igranje na SP ali EP izpolnitev otroških sanj, zato bom naredil vse, da to tudi uresničim,” je decembra za Fifo povedal Oblak.

Ob slovenskemu vratarju so pri Fifi uspešne kvalifikacije med evropskimi igralci ‘zaželeli’ še Valižanu Garethu Balu, Armencu Henriku Mhitarjanu, Makedoncu Goranu Pandevu in Nizozemcu Virgilu van Dijku. S preostalih celin se je Fifa spomnila na Kolumbijca Duvana Zapato, pa Wilfrieda Zahaja, reprezentanta Slonokoščene obale, Kitajca Wuja Leija, ki je s 14 leti postal najmlajši igralec v kitajskem poklicnem nogometu, Kanadčana Atibe Hutchinsona in Gabonca Pierre-Emericka Aubameyanga.

Komentari

Vaš komentar