Barcelona pred finančnim kolapsom?

Španska liga 14. Jan. 20218:10 > 12:58
Delite:
Alex Caparros, Getty Images

Kmalu bo znano, kdo bo postal novi predsednik Barcelone, ki ga čaka vse prej kot enostavna naloga, saj je klub v izjemno težkem finančnem stanju.

Ni skrivnost, da je bil proračun Barcelone v zadnjih letih vselej na skrajni meji, situacijo pa je še dodatno poslabšala epidemija koronavirusa. Položaj naj bi bil celo tako slab, da nekateri govorijo o možnosti finančnega kolapa. Katalonci so med minulo sezono napovedovali, da bodo postali prvi klub, ki bo imel v eni sezoni prihodke višje od milijarde evrov, toda koronavirus je pokvaril načrt in Barcelona je sezono sklenila s 100 milijoni evrov primankljaja.

Katalonska La Vaguardia celo piše, da je Barcelona skupaj z ostalimi dolgovi in minusi dolžna okroglo milijardo evrov. Kar 420 milijonov evrov bi morali Katalonci vrniti v letu dni, kar se zdi misija nemogoče. Daleč največji stroše predstavljajo plače nogometašev. Samo Lionel Messi Barcelono stane okoli 30 milijonov neto na leto ob vseh dodatnih bonusih. Klub je z nogometaši sicer dosegel dogovor o zmanjšanju plač, vendar so del izplačil samo zamaknili na kasnejše obdobje, prav tako pa ne gre pozabiti pregrešno dragih nakupov v zadnjih letih. Katalonci so samo za Coutinha, Griezmanna in Dembeleja odšteli 400 milijonov evrov.

Ob pregledu finančnih knjig je jasno, da novega predsednika čaka izjemno težka naloga. V klubu so si obetali nekaj dodatnega zaslužka od prodaje kart, a vsaj za zdaj se zdi, da se navijači še ne bodo tako hitro vrnili na tribune Camp Noua, kar celotno situacijo prikaže še v nekoliko slabši luči.

Komentari

Vaš komentar