Nov udarec – Barca izgubila tožbo na evropskem sodišču

Nogomet 4. Mar. 202118:08
Delite:
REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Barcelona je izgubila tožbo v zvezi z davčnimi olajšavami na evropskem sodišču, kjer so po poročanju tiskovnih agencij danes odločili, da morajo španski klubi (Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao in Osasuna) poravnati davčni dolg.

Gre za zgodbo iz leta 2016, ko se je evropska komisija odločila, da je davčna olajšava za omenjene španske klube državna pomoč klubom. Varuhi konkurence so že takrat ocenili, da je takšna ugodnost nedopustna konkurenčna prednost za te klube.

Nogometni klubi so bili v Španiji v zadnjih 20 letih obravnavani kot neprofitne organizacije, za katere se upošteva davčna olajšava v višini petih odstotkov. Evropska komisija je posledično zahtevala poplačilo davkov.

Komisija je določila, da je dolg klubov po pet milijonov evrov, dokončne številke pa bodo znane, po oceni davčne službe na Iberskem polotoku.

Barca se je na odločitev evropske komisije pritožila, sodišče pa je leta 2019 najprej razsodilo v korist katalonskega kluba. Po ponovni obravnavi so delivci pravice svojo odločitev spremenili.

Komentari

Vaš komentar