ACH in Merkur za prvo mesto po rednem delu

Odbojka 19. Feb. 202110:46
Delite:
Merkur Maribor
Aleš Oblak

V soboto se bo s tekmami 21. kroga zaključil redni del Sportklub prve odbojkarske lige. Vodilni Merkur Maribor bo gostoval pri ACH Volleyju Ljubljana, ki ima na drugem mestu le točko manj od Štajercev. Tudi v ženskem delu še ni vse odločeno, v zadnjem krogu bo Calcit Volley gostil SIP Šempeter, proti kateremu je doživel edini letošnji poraz.

Obe dozdajšnji srečanji letošnje sezone med Mariborčani in Ljubljančani sta se končali z zmago domače vrste s 3:1. Sobotni derbi pa bo poleg prestižne zmage prinesel tudi najboljše izhodišče v izločilnih bojih, saj ekipi na lestvici loči le točka. Merkur Maribor je pri 53-ih, ACH Volley Ljubljana, ki je v ponedeljek na tekmi 20. kroga po petih nizih izgubil s Calcit Volleyjem, pa pri 52-ih. Obračun se bo v dvorani Tivoli začel ob 20:30, ogledati pa si ga bo mogoče na Sportklubu 2.

Druga tri srečanja v moškem delu prvenstva se bodo pričela ob 19. uri. Panvita Pomgrad bo gostila tretji Calcit Volley (46 točk), proti kateremu je v letošnji sezoni vselej osvojila niz. Hoče bodo na domačem igrišču pričakale četrti Salonit Anhovo (31 točk). Prvi medsebojni dvoboj so Kanalci dobili po treh, drugega po petih nizih. S petimi točkami zadnja v razvrstitvi Krka se odpravlja na gostovanje k Hiši na kolesih Triglav. Kranjčani so dobili obe dosedanji tekmi, ki sta jim skupaj prinesli pet točk. Vsi trije obračuni bodo pomembni za končno razvrstitev med petim in sedmim mestom, saj so v igri za neposredno uvrstitev v četrtfinale državnega prvenstva še tri moštva. Gorenjci in Prekmurci imajo na petem oz. šestem mestu 18 točk, sedme Hoče pa so doslej zbrale točko manj.

Šestouvrščena ekipa si bo neposredno zagotovila četrtfinale, sedmo in osmo ekipo pa čaka osmina finala z najboljšima moštvoma 1B. lige. To bosta Šoštanj Topolšica in Črnuče, ki ju prav tako loči ena točka, kar pomeni, da bo njun sobotni medsebojni obračun zadnjega kroga odločal o parih osmine finala.

V soboto se bo redni del državnega prvenstva zaključil tudi v ženskem delu. Uvodno tekmo 21. kroga bosta ob 16. uri igrala Luka Koper in Gen-I Volley. Goričanke na medsebojnih srečanjih tekmicam še niso oddale niza, prav tako tekma ne bo odločala o ničemer, saj bodo koprske odbojkarice ne glede na razplet sedme, Goričanke pa četrte.

Zato pa bodo za končne uvrstitve po rednem delu odločilni drugi trije dvoboji, vsi se bodo pričeli ob 19. uri. OD Krim bo na domačem igrišču gostil Novo KBM Branik. Ljubljančanke so Štajerke enkrat že presenetile, drugič so bile, prav tako po petih nizih, uspešnejše slovenske podprvakinje. Zadnji na lestvici, Ankaran (osem točk), se bo na Obali srečal s petouvrščenim ATK Grosupljim. Dolenjke, ki so v dosedanjih 20. krogih zbrale 23 točk, bodo z zmago skušale ohraniti peto mesto, na katerem redni del prvenstva sicer lahko konča tudi OD Krim, ki ima dve točki zaostanka.

Že nekaj krogov je jasno, da bo po rednem delu prvenstva vrh lestvice zasedal Calcit Volley (58 točk). Kamničanke so sredi preteklega tedna na zaostalem dvoboju 16. kroga po štirih nizih v gosteh premagale Luko Koper, v zadnjem krogu pa se bodo na domačem igrišču pomerile s SIP Šempetrom, ki jim je prizadejal edini letošnji poraz. Savinjčanke z 42-imi točkami trenutno zasedajo drugo mesto in bodo skušale ohraniti prednost pred Novo KBM Branik (39 točk), ki si je sredi tedna po zmagi nad SIP Šempetrom na zaostali tekmi 4. kroga povečala možnosti za končno drugo mesto.

V 1B. ligi za ženske neznank ni več. Prvo in drugo mesto bosta osvojila Formis in ŽOK Ljutomer, ki se bosta v osmini finala pomerila z Ankaranom oz. Luko Koper. (vir: OZS)

Komentari

Vaš komentar