Elitna Liga narodov “v mehurčku”

Odbojka 27. Jan. 202110:37
Delite:
Slovenija odbojka
Aleš Oblak

Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je sporočila, da bo Liga narodov, v kateri bodo prvič nastopili tudi slovenski odbojkarji, organizirana v t.i. mehurčku. Format tekmovanja bo ostal enak, organizator in razpored tekem bosta znana februarja.

FIVB je bil zaradi pandemije COVID-19 primoran odpovedati lansko izvedbo elitne Lige narodov, za letošnje tekmovanje pa je krovna odbojkarska organizacija že prižgala zeleno luč, hkrati pa oznanila, da bo liga potekala po enakem formatu, a v le eni državi. Izvedba 42 turnirjev v 22 državah z 32 reprezentancami namreč v sedanjih razmerah ni mogoča.

FIVB ima predvidena dva scenarija, 40-dnevni ter nekoliko bolj zgoščen 34 do 36-dnevni mehurček, v okviru katerega bo odigranih 130 tekem, v prvem delu tekmovanja po osem dnevno, v zaključnem delu, v katerem bo nastopilo šest najboljših reprezentanc, pa po dve tekmi dnevno. Koncept tekmovanja so na spletnem sestanku soglasno že sprejeli predstavniki vseh nastopajočih držav in hkrati potrdili udeležbo svojih reprezentanc, izjema je le Kitajska, ki na dovoljenje oblasti za nastop še čaka.

FIVB bo predvidoma do konca februarja izbrala oba organizatorja, obstaja pa celo možnost, da bo VNL za moške in ženske hkrati gostila le ena država organizatorica. Februarja bo znan tudi razpored tekem.

“S tekmovanjem ‘v mehurčku’ FIVB želi vsem reprezentancam in drugim deležnikom zagotoviti varno okolje in varno izvedbo tekmovanja, obenem pa ohraniti začrtan koncept tekmovanja. S tem konceptom organizacije smo potovanja omejili na minimum in zagotovili varnost. VNL se bo odvijal v le eni državi, organizatorji bodo udeležence redno testirali, strogi ukrepi, ki bodo v veljavi, pa bodo možnost okužbe močno zmanjšali,” so sporočili s sedeža FIVB.

“Veseli smo današnje potrditve, da FIVB namerava izvesti Ligo narodov in da bomo naše odbojkarje po vseh teh letih čakanja vendarle lahko spremljali tudi v tem tekmovanju. Menimo, da se je FIVB z uvedbo tekmovanja v mehurčku odločil prav, to potrjuje tudi soglasje vseh držav udeleženk, ki smo idejo podprle. Za odbojko je to, da bo Liga narodov izvedena, zelo pomembno, saj reprezentančnih tekem nismo spremljali že od januarja lani,” pa menijo na Odbojkarski zvezi Slovenije. (vir: OZS)

Komentari

Vaš komentar