Slovenska dekleta po poti fantov?

Odbojka novice 30. Maj. 201710:55 > 11:02
Delite:
OZS

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v torek odpotovala na Portugalsko, kjer jo čaka nastop v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Slovenke se bodo v Viana do Castelu za preboj na odbojkarski mundial borile z Nemčijo, Francijo, Estonijo, Portugalsko in Finsko. Lahko ponovijo uspeh fantov?

Selektor Alessandro Chiappini je dekleta prvič zbral 8. maja, s seznama pa je črtal vrsto izkušenih odbojkaric ter se odločil, da bodo priložnost dobile mlade igralke. Najstarejši v izbrani vrsti sta tako 22-letni Sara Najdič in Nika Blagne, najmlajša je 15-letna Eva Zatkovič. Italijanski strateg, ki je na slovensko klop sedel aprila, je s tritedenskimi pripravami zadovoljen in na Portugalsko odhaja z dobrimi občutki: “Pohvaliti moram dekleta, ki so na teh pripravah trenirala zelo zavzeto in tudi motivacija je bila ves čas na zelo visoki ravni. Zdaj so pred nami že kvalifikacije, osredotočiti se moramo na nasprotnike in pripraviti taktiko. Ta ekipa ima kakovost, morda nam na trenutke manjka še nekaj stabilnosti, a mislim, da sem lahko optimističen.”

Slovenke bodo na prizorišču turnirja kvalifikacijske skupine F prvič trenirale že v torek popoldan, v sredo pa jih čaka tudi že prvi obračun, in sicer proti Nemčiji. “Nemčija je med ekipami, s katerimi se bomo srečali, najmočnejša. Njihovo najmočnejše orožje je v tem, da delajo zelo malo napak. Ob tem praktično celotna ekipa, skupaj s selektorjem, igra v istem klubu, zato so dobro uigrane. Zelo dobro izvajajo začetne udarce, nevarne so v igri za menjavo. Če jim želimo biti konkurenčni, bomo morali biti prodorni v napadih in predvsem zelo dobro servirati. Pomembno je tudi, kako dobro bomo uspeli sprejemati. Zelo sem radoveden, kako se bo odvijal turnir,” je pred srečanjem z Nemkami dejal Chiappini.

V pripravljalnem obdobju so dekleta odigrala dve tekmi proti hrvaški reprezentanci ter po enkrat zmagale in izgubile, dvakrat pa so bile naše odbojkarice boljše od madžarske izbrane vrste. Po mnenju Lane Ščuke je to dobra popotnica: “Imeli smo dokaj malo časa za priprave in zaradi ostrega tempa nam je bilo na začetku precej težko, saj nas večina ni vajena toliko trenirati. A že po dveh tednih smo se temu načinu dela privadile in stopnjevale formo in mislim, da zdaj igramo že na precej visoki ravni. To se je pokazalo na pripravljalnih tekmah, a mislim, da lahko pokažemo še več in s temi željami tudi odhajamo na kvalifikacije.”

Njena soigralka, sicer pa tudi kapetanka reprezentance, Eva Mori je s pripravami zadovoljna, poudarja pa, da mora ekipa zdaj vso pozornost usmeriti le na obračun z Nemčijo, o ostalih tekmicah pa razmišljati kasneje: “Nov selektor je prinesel drugačen način dela, predvsem več treningov in daljše treninge, torej večjo količino dela. Tudi zato, ker nas v petih dneh čaka pet tekem, kar je izjemno naporno, zato menim, da je prav, da se je odločil za takšen tempo. Če ne bi toliko trenirali, bi nas verjetno že po drugi tekmi ‘pobralo’. Za začetek nas čakajo Nemke. Veliko informacij nam je naš štab že posredoval in menim, da smo vsi skupaj dobro pripravljeni. Naše tekmice veljajo za prve favoritinje v tej skupini, a se s tem ne obremenjujemo. Prav tako tudi ne z drugimi ekipami na turnirju, o katerih bom razmišljali kasneje.”

Tekma med Slovenijo in Nemčijo se bo začela v sredo ob 16. uri.