Slovenija za četrtfinale proti močni Bolgariji

Odbojka novice 20. Sep. 201921:12 > 21:17
Delite:
Aleš Oblak

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo v soboto ob 20.30 odigrala tekmo osmine finala evropskega prvenstva. Slovenci se bodo v Areni Stožice pomerili z Bolgarijo.

Kapetani in selektorji vseh štirih reprezentanc, ki bodo osmino finala evropskega prvenstva odigrale v Ljubljani, torej Rusije, Grčije, Slovenije in Bolgarije, so se danes srečali s predstavniki medijev in razkrili svoje cilje in želje pred začetkom drugega dela tekmovanja. Slovenija se bo za mesto med najboljšo osmerico ekip Stare celine pomerila z Bolgarijo, v zadnjih letih eno najboljših evropskih reprezentanc.

Bolgari, redni udeleženci elitne lige narodov in trenutno šesta reprezentanca na evropski lestvici, bodo za slovenske odbojkarje zagotovo visoka ovira. Vendar v našem taboru zagotavljajo, da so tekmeci premagljivi. “Pobrali smo se porazih z Rusijo in Severno Makedonijo in se že osredotočamo na tekmo z Bolgarijo, ki vsekakor ne bo lahek nasprotnik. Bolgari so zelo kakovostna ekipa, gre na izločanje in ni popravnega izpita. Na tekmi z Rusijo nismo toliko upoštevali sistema naše igre pri napadih na visoke žoge in pri tem bomo morali biti bolj potrpežljivi, zbrani v teh težkih situacijah. Bolgari zelo dobro pritiskajo z začetnimi udarci in zagotovo bo takih žog kar nekaj. Vztrajati bomo morali pri sistemu, ki ga igramo od začetka priprav. Strategijo podajalca smo že spoznali, v podrobnosti bomo še šli in se na tekmece dobro pripravili. Morali bomo tudi tvegati in z dobrimi servisi spraviti tekmece od mreže, na ta način bi bilo pol dela opravljenega. Tudi na račun kakšne napake več,” je zbranim predstavnikom sedme sile dejal sprejemalec Klemen Čebulj.

Slovenci na uradnih tekmah Bolgarov doslej še niso premagali, a to bo za našo izbrano vrsto le še večji motiv, sploh pred domačimi navijači, za katere si selektor Slovenije Alberto Giuliani želi, da bi tudi tokrat tako vneto spodbujali slovensko reprezentanco: “Mislim, da bo ta tekma najboljša med vsemi na tem turnirju. Do zdaj nismo imeli veliko sreče na takih tekmah. Igrali bomo na zmago, igrali bomo s pravim odnosom in znova skušali pritegniti naše navijače, da še enkrat naredimo izjemno vzdušje za tekmo proti temu težkemu tekmecu. Bolgari imajo popolno ekipo, na čelu s Sokolovim in Yosifovim, vsi igralci imajo bogate mednarodne izkušnje, a jih imajo tudi Slovenci, prav tako tudi tako dobre igralce. Mislim, da bo tekma zelo težka, odločali bodo detajli.

Toda tudi v nasprotnem taboru se zavedajo kakovosti tekmecev, kapetan bolgarske vrste Viktor Yosifov pa se tudi zaveda, da bo njemu in soigralcem pred polno dvorano vseeno nekoliko težje igrati: “Slovenija je zelo dobra ekipa, ima veliko dobrih posameznikov, ki igrajo v najboljših ekipah. Obenem bodo imeli Slovenci prednost, ker bodo igrali na domačih tleh in verjetno pred polno dvorano. Poskušali bomo igrati na najvišji možni ravni, dobri bomo morali biti v vseh elementih igre.

Selektor Bolgarije Silvano Prandi je spregovoril tudi o pritisku, s katerim se bodo ekipe soočile v izločilnih bojih, ko popravnih izpitov ni: “Vsaka tekma prinaša več pritiska. Na tekme v Franciji smo že pozabili in zdaj smo osredotočeni le na Slovenijo, saj nas jutri čaka odločilna tekma. Če bomo zmagali, bomo v četrtfinalu, sicer bomo odšli domov. Obe ekipi sta na enaki kakovostni ravni, o zmagovalcu bo odločala dnevna forma.

Prvi se bosta v osmini finala pomerili Rusija in Grčija. Slednja je v izločilne boje prišla skozi šivankino uho, saj je bila glede na količnik dobljenih in izgubljenih točk za vsega eno točko uspešnejša od Portugalske, ki je tako izpadla iz nadaljnjega tekmovanja. Kapetan Grčije Georgios Petreas se zaveda moči nasprotnika, a poudarja, da se njegova ekipa vseeno ne bo predala vnaprej: “Z uvrstitvijo med najboljših 16 reprezentanc smo izpolnili prvi cilj. Sedaj nas čaka izjemno zahtevna tekma. Rusijo, ki je v Ljubljano prišla z vsemi zvezdniki, zelo spoštujemo, vendar se bomo potrudili, da ji čim bolj zagrenimo življenje.

Ruski selektor Tuomas Sammelvuo na tekmi s Slovenijo še ni bil povsem zadovoljen s predstavo svojih varovancev: “Izboljšati moramo svoj napad, kot tudi igro za menjavo in naš začetni udarec, ampak to je odvisno tudi od vsakega posameznega dne. Vsi igralci so do sedaj dobili priložnost za igro, kar je zelo pomembno. Težko govorim o preteklosti ali prihodnosti, osredotočam se na ta trenutek. Želimo si še izboljšati svojo igro, seveda pa je vsak nasprotnik drugačen in se je potrebno pripraviti na vsakega izmed njih.

Srečanje med Slovenijo in Bolgarijo bo na sporedu jutri ob 20.30 uri, pred tem pa se bosta za drugo mesto v četrtfinalu pomerili Rusija in Grčija. Tekma se bo začela ob 17.30 uri.