Slovenke v mariborski Lukni za uvrstitev v zlato ligo

Odbojka 9. Jun. 202111:14
Delite:
Foto: Marko Vanovšek
Foto: Marko Vanovšek

V Mariboru bo med 11. in 12. junijem s prenosom na Sportklubu potekal zaključni turnir srebrne evropske lige, na katerem si bo slovenska reprezentanca skušala priigrati uvrstitev v zlato ligo. Tekmice Slovenk v polfinalu bodo odbojkarice Bosne in Hercegovine.

Na zaključni turnir najboljše četverice, ki ga bo moč spremljati v mariborski Lukni, so se poleg gostiteljice Slovenije uvrstile še Avstrija, Bosna in Hercegovina ter Portugalska, naša dekleta, ki so s šestimi zaporednimi zmagami slavila v skupina A, bodo v polfinalu igrala proti izbrani vrsti BIH, s katero so se, sicer v močno spremenjeni zasedbi, pomerila že v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. V našem taboru se zavedajo, da tekmice veljajo za favoritinje, a poudarjajo, da ima tudi mlada slovenska vrsta svoje adute.

“Mislim, da je škoda izgubljati besede glede njihove kakovosti, saj smo se v njihovo moč prepričali v nedavnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Po vsem analiziranem in videnem na tekmah skupinskega dela srebrne lige, ocenjujemo, da gre za zelo dobro reprezentanco, z eno oz. dvema izjemnima posameznicama. Vedeti moramo, da ekipa, ki ima v svojih vrstah igralko kot je Edina Begić, ki je igralka najvišjega evropskega nivoja, ne more biti slaba ekipa. Zavedamo se njihove moči, vemo, od kod nam preti nevarnost. A poznamo tudi naše prednosti, vemo, kje smo močni in skušali bomo najti čim več naših dobrih, pozitivnih stvari in skriti malenkosti in težave, ki nas pestijo ter skušati premagati tekmice,” je uvodoma dejal Gregor Rozman.

Foto: Marko Vanovšek
Foto: Marko Vanovšek

Slovenskega selektorja, ki je v evropski ligi izbrano vrsto popeljal do šestih zaporednih zmag, najbolj navdušuje ekipni duh, ki so ga dekleta uspela razviti v tako kratkem času. Prav ta bo eno najmočnejših orožij naše reprezentance.

“Za zadnje tri tekme v Mariboru sem najbolj vesel, da smo jih igrali s pravim pristopom, ne glede na to, da smo bili že pred turnirjem uvrščeni na zaključni turnir. Dogovor v slačilnici je bil, da vse tri tekme odigramo zavzeto in poizkusimo zmagati, kar nam je tudi uspelo. Zadnja tekma proti Avstriji je pokazala, da gre z naše strani za ekipo, ki ni dolgo časa skupaj. Imamo nekaj zelo mladih in neizkušenih igralk, ki šele stopajo na mednarodno sceno. Moramo se zavedati, da so nihanja v igri rezultat tega. To moramo vzeti v zakup, biti potrpežljivi in delati na tem, da je takšnih trenutkov čim manj. V tem kratkem času same tehnike ni imelo smisla spreminjati, skušali smo karakteristike posameznic povezati v celoto. Na trenutke deluje zelo dobro, a neizkušenost terja svoj davek in to se odrazi v nepotrebnih napakah. Uspeli smo zgraditi pozitivno vzdušje, da dekleta razumejo in se zavedajo, zakaj so v reprezentanci. Verjamem, da imajo v svojih mislih in ciljih zaključni turnir igrati na najvišji ravni in celo zmagati srebrno ligo. Naše najmočnejše orožje je ekipni duh, to je prednost in naše gonilo. Če temu dodamo še dober začetni udarec in posledično dobro blok-obrambo, smo lahko konkurenčni tudi taki reprezentanci, kot je Bosna in Hercegovina.”

Tudi s podporo navijačev

Slovenske odbojkarice bodo obračun z Bosno in Hercegovino odigrale pred domačimi gledalci. Podajalka izbrane vrste Eva Pogačar zato računa tudi na bučno podporo s tribun.

“Mislim, da smo z ekipo dobro pripravljene na zaključni turnir, saj smo se v tem kratkem obdobju uspele ujeti v igri, predvsem pa dobro deluje naš ekipni duh. Znamo presenetiti z dobrimi začetnimi udarci in posledično tudi igro v obrambi, po tihem pa tudi pričakujemo, da bomo izkoristile prednost domačega igrišča. Želimo si podporo s tribun. Tekmice so seveda favoritinje, a se ne bomo predale vnaprej. Želimo si prikazati našo najboljšo igro ter jih oddaljiti od mreže ter si tako priigrati boljše možnosti za zmago. Zavedamo se, da smo jo sposobne doseči in to moramo pokazati tudi na igrišču.”

Prvi polfinalni obračun v mariborski Lukni bodo ob 17. uri odigrale odbojkarice Portugalske in Avstrije, Slovenija in Bosna in Hercegovina se bosta pomerili ob 20. uri. Vse tekme si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na Sportklubu, spored pa lahko preverite tukaj.

Komentari

Vaš komentar