Jeff Horn šokiral Pacquiaa!

Borilni sporti 2. Jul. 20179:22 > 9:24
Delite:
Getty Images

Jeff Horn je pred 55.000 navijači v Brisbanu s sporno soglasno sodniško odločitvijo premagal Mannyja Pacquiaa in osvojil naslov svetovnega boksarskega prvaka v velterski kategoriji po verziji WBO.

38-letni Filipinec je veljal za velikega favorita. Bitka za Brisbane, kot so poimenovali dvoboj, naj bi bila priprava za kakšnega od večjih dvobojev, a je 29-letni  Horn zdržal vse nalete in na koncu presenetljivo slavil. Mnogi ocenjujejo njegovo zmago kot eno največjih presenečenj v zgodovini boksa.

Kazalo je, da je branilec naslova Pacquiao na poti k zanesljivi zmagi. Še posebej je Horn trpel v deveti rundi, ko je sodnik skorajda prekinil dvoboj. Vsi trije sodniki so po 12 rundah presenetljivo točkovali v korist Avstralca – 117:111, 115:113 in 115:113. Oba strokovnjaka ameriškega ESPN-a sta prisodila gladko zmago Filipincu.

Horn je bil agresiven od samega začetka, vendar je bil Pacquiao bolj natančen. Avstralec, ki je dobil 17 dvobojev od 18 (eden je bil nedoločen), je povzročal težave nasprotniku v sredini dvoboja, ko ga je tudi načel nad obema očesoma.

Pacquiao je po statistiki, ki jo vodi priznani CompuBox, sprožil 573 udarcev, od katerih je bilo 182 zadetih (32 odstotkov), na drugi strani je imel Horn 625 poskusov, a le 92 zadetkov (15 odstotkov).

Pacquiao je že leta 2012 izgubil velterski naslov proti Timothyju Bradleyju po eni izmed najbolj spornih sodniških odločitev do zdaj.

To je sodniška odločitev, spoštujem jo,” je takoj po dvoboju povedal Pacquiao in že napovedal vnovični dvoboj, na katerega ima po pogodbi pravico. “Seveda se bom še enkrat pomeril z njim. V pogodbi je klavzula, ki to omogoča,” je povedal Pacquiao, svetovni prvak v osmih kategorijah, ki je izgubil že četrtič na zadnjih devetih obračunih.