Jesenice z učinkovito igro povedle v finalni seriji

Hokej 30. Apr. 202122:16 > 23:56
Delite:
Jesenice so prvo tekmo z disciplinirano igro v obrambi in učinkovito igro v napadu dobile kar s 5:2.

Na prvi tekmi državnega prvenstva v hokeju na ledu so Jesenice na tivolskem ledu visoko premagale Olimpijo (5:2) in se na Gorenjsko vračajo z vodstvom 1:0 v seriji. Druga tekma bo v ponedeljek v dvorani Podmežakla.

Prva tekma med večnima tekmecema je pokazala, da bomo spremljali izenačeno serijo. Jesenice so – pričakovano – prikazale veliko borbenosti, bile pa so tudi zelo učinkovite, ko so izkoriščale napake tekmecev. Teh je bilo pri Ljubljančanih v primerjavi s finalno serijo alpske lige precej več, danes pa se je poznala tudi odsotnost prvega vratarja Finca Paava Hölsäja, ki ga Tilen Spreitzer v domačih vratih ni enakovredno nadomestil. Čeprav so nadstreljali večnega tekmeca, pa so Ljubljančani ledeno ploskev zapustili sklonjenih glav.

V prvi tretjini Ljubljančani niso pokazali, zakaj so pred slabim tednom še drugič osvojili alpsko hokejsko ligo. Jesenice so bolje odprle srečanje in domače prvič prisilile v napako že v 5. minuti, ko je bil zaradi držanja izključen Luka Vidmar. Železarji si sicer kakšne večje priložnosti niso pripravili, omeniti velja strel Andreja Hebarja, ki ga je ukrotil Tilen Spreitzer. Tik pred iztekom kazni za Olimpijinega branilca je z modre črte poizkusil Andrej Tavželj in Jesenice popeljal v vodstvo.

Sledilo je obdobje grobe igre, v katerem si je izključitev najprej prislužil Hebar, kmalu sta na klop za kaznovane sedla domači branilec Aleksander Magovac in napadalec gostov Jaka Šturm. Olimpija je pritisnila, ob igri 4 na 3 je vratnico zadel Nik Simšič. So pa zato Jeseničani v 13. minuti podvojili svoje vodstvo, ko je po lepem prodoru in diagonalnem strelu z leve strani gol dosegel Nejc Stojan. Težave Olimpije so se nadaljevale; ko je bil v 15. minuti pri zmajih izključen še Martin Bohinc, je Spreitzer s težavo odbil strel Hebarja. Olimpija je sicer več streljala od gostov (8:5), a so ti s svojo požrtvovalnostjo v prvih dvajsetih minutah blokirali ogromno domačih poizkusov. Trener Ljubljančanov Raimo Summanen je bil med premorom za televizijske oglase upravičeno jezen na svoje varovance, Olimpija je ob koncu tretjine pritisnila, pred vrati Žana Usa je bilo vroče, posledično pa je bil sekundo pred koncem prvega dela izključen jeseniški napadalec Žan Jezovšek. 

Olimpija pritisnila, Jesenice zadevale

Zmaji so siloviti pritisnili in v 22. minuti znižali na 1:2, ko je zadel Ropret. Po podaji z leve strani je premagal Usa. Olimpija je še naprej narekovala ritem igre, sploh ko je v 25. minuti na kazensko klop pri Jesenicah znova sedel Hebar. A še enkrat se je izkazalo nepisano pravilo: kdor ne da, dobi. Železarji so izpeljali hiter protinapad, z desne strani je podal Šturm, plošček pa je na drugi strani v mrežo potisnil Sašo Rajsar. V 32. minuti sta lepo akcijo izpeljala Juuso Pulli in Marc Olivier Vallerand, a je Us plošček izjemno ujel v lovilko. Kanadski napadalec je na 2:3 znižal že takoj v naslednjem napadu, ko mu je z leve strani po dobljenem sodniškem metu podal Žiga Pešut.

Kmalu zatem sta se pred jeseniškimi vrati s pestmi spopadla Gašper Glavič in Martin Bohinc. Zadnji je poleg kazni igre dobil še izključitev petih minut, kar so Jesenice izdatno izkoristile. Najprej je Sašo Rajsar poizkusil z leve strani, branilec Olimpije je blokiral, plošček pa se je odbil točno na palico Jake Sodje, ki je z leve strani skoraj iz mrtvega kota še četrtič premagal Spreitzerja. Ta je še enkrat klonil že manj kot dve minuti kasneje. Z desne strani je mimo vrat streljal Rajsar, plošček se je od ograde za golom odbil na drugo stran, kjer Jezovšku ni bilo težko zadeti prazne mreže.

V zadnjem delu brez preobrata

V zadnji tretjini se izid ni več spremenil. Železarji so imeli od 48. minute naprej kar štiri minute igralca več na ledu (izključitev Valleranda), v tem času nekaj časa celo igro 5 na 3, ko je bil kaznovan še Čimžar. S strelom z modre črte sta poizkusila Tavželj in Sodja, a je bil Spreitzer zanesljiv. Gostje so se zadovoljili z visokim vodstvom, Olimpija pa ni uspela več zatresti mreže Jesenic. Domači trener Summanen je sicer že šest minut pred koncem iz vrat potegnil Spreitzerja. Poteza se mu ni obrestovala, Ropret je sicer dobri dve minuti do konca zadel prečko, a plošček kljub številnim strelom ni našel poti za hrbet Usa. Železarji so se na koncu veselili prigarane zmage.

Druga tekma v seriji – tekmeca igrata na tri zmage – bo v ponedeljek na Jesenicah.

Olimpija – Jesenice 2:5 (0:2, 2:3, 0:0 ) 0:1
Ropret 22., Vallerand 32.; Tavželj 7., Stojan 13., S. Rajsar 28., Sodja 36., Jezovšek 38.

Komentari

Vaš komentar