Jutri v Tivoliju znova z izhodišča

Hokej 4. Maj. 202114:04
Delite:
Po gostujoči zmagi na vsaki od prvih dveh tekem se serija znova seli v Ljubljano.

Po tesni zmagi Olimpije na drugi tekmi (2:1) se finale državnega prvenstva v hokeju na ledu znova postavlja na izhodiščno točko, a zdaj obe ekipi do končnega uspeha ločita le še dve zmagi. Morda ključna tekma bo že jutri v Tivoliju, ko bo eden od večnih tekmecev povedel z 2:1 v zmagah.

Napovedi hokejskih poznavalcev so se uresničile. Še pred začetkom finalne serije pa tudi po petkovi tekmi Olimpije in Jesenic v Tivoliju so bili mnogi mnenja, da bomo spremljali izenačen dvoboj, morda celo pet tekem.

Po včerajšnji zmagi Ljubljančanov na Jesenicah (sploh prvič v tej sezoni so zmaji zmagali na Gorenjskem) je že jasno, da bo za boljšega v seriji “best-of-five” potrebna še ena dodatna tekma na Jesenicah. Olimpija je včeraj v skladu z napovedmi trenerja Raima Summanena že od začetka krenila zelo napadalno, to se jim je obrestovalo že po stotih sekundah igre, ko je zadel Mark Sever. Zeleno-beli so bili v prvih 35 minutah včerajšnjega obračuna veliko boljši tekmec, pomembno zanesljivost v obrambi jim je vlival tudi povratnik v golu Paavo Hölsä. Učinkovitost ni bila na najvišji ravni, le še Žiga Pance je uspel premagati znova odličnega jeseniškega vratarja Žana Usa.

V vrata Olimpije se je vrnil Finec Paavo Hölsä, čigar odsotnost se je močno poznala na prvi tekmi. Najboljši vratar alpske lige je včeraj klonil le enkrat.

“Zelo sem zadovoljen. Na takih tekmah je treba dati vse od sebe, to smo storili. Veliko je vredno, da so igralci to dosegli, tekma je bila pomembna. Nekaj stvari bo še treba popraviti, a sem zadovoljen. V ekipi imamo veliko junakov, o tem bom govoril po finalu, ker igrajo kljub temu, da so poškodovani. Videli so, kako je igral vratar Paavo in so še sami stisnili zobe,” je bil zadovoljen finski trener na klopi Ljubljančanov Summanen. Podobno je razmišljal tudi strelec prvega gola Sever: “Pokazali smo drugi obraz, dosegli tista dva zadetka. Oni so sicer izkoristili ‘power-play’ampak nam je tekmo uspelo varno pripeljati do konca. Borili smo se drug za drugega, igrali po dogovoru iz garderobe, imeli tudi manj kazni zaradi prekrškov. Izkoristili smo sicer le dve priložnosti, a zasluženo zmagali.” 

“Zmanjkalo je predvsem na začetku”

Manj zadovoljni so bili jasno v domačem taboru. Jesenice so v prvi in drugi tretjini trpele, domači strateg Mitja Šivic je že v 27. minuti vzel pol minute odmora, da bi predramil svoje izbrance. Železarji so se zares prebudili šele v zadnji tretjini, zalet za to jim je dal gol Jake Šturma tik pred odmorom, v 39. minuti. Šivic je že po prvi tekmi v Ljubljani kljub zmagi opozarjal na napake, niti ni pričakoval, da bo njegovo moštvo na vsaki tekmi Olimpiji zabilo pet golov. “Težko rečem, da smo se na tekmah z Asiagom in na prvi tekmi z Olimpijo res kaj naučili. Nismo bili pravi, oni so bili disciplinirani in dobri, mi pa smo naredili preveč napak. Dobili smo nekaj energije pri igri pet na štiri. V tretji tretjini smo bili dobri, imeli smo korak več, a ni bilo dovolj. Bili so pač boljši, mi pa prepočasni,” nekdanji slovenski reprezentant iz poraza ni želel delati prevelike drame.

Jeseničani so izid sicer znižali še pred koncem druge tretjine, a do izenačenja na koncu vendarle niso uspeli priti.

Največ zadovoljstva je Jesenicam prinesla zadnja tretjina, ko sicer niso dosegli gola za izenačenje, a pokazali daleč najboljšo igro v celotnih šestdesetih minutah tekme. “Zmenili smo se, da v zadnji tretjini damo vse od sebe. Lovili smo gol za izenačenje, nič nismo imeli za izgubiti, a ni uspelo. Prva polovica tekme ni bila najboljša, na koncu smo igrali na silo, na žalost se sreča ni obrnila nam v prid. Gremo naprej, pred nami sta vsaj še dve tekmi, morda celo tri. Tekmo po tekmo,” pretiranega razočaranja ni kazal jeseniški napadalec Gašper Glavič.

Serija je tako zdaj izenačena na 1:1 v zmaga,  znova pa se seli v ljubljanski Tivoli, kjer bo tretja tekma na sporedu že jutri ob 20. uri. Večna tekmeca bosta četrto tekmo znova na Jesenicah igrala v petek, ko bo ena izmed ekip že imela zaključni plošček za državno zvezdico. Če priložnosti ne bo izkoristila, bo odločilna peta tekma v ponedeljek, 10. maja, v Ljubljani.

FINALE DRŽAVNEGA PRVENSTVA

Olimpija – Jesenice 2:5 (Ropret 22., Vallerand 32.; Tavželj 7., Stojan 13., S. Rajsar 28., Sodja 36., Jezovšek 38.)
Jesenice – Olimpija 1:2 (Šturm 39.; Sever 2., Pance 25.)

jutri ob 20. uri (Tivoli): Olimpija – Jesenice
petek ob 20. uri (Podmežakla): Jesenice – Olimpija

*ponedeljek ob 20. uri (Tivoli): Olimpija – Jesenice

 

Komentari

Vaš komentar