Tour: Roglič že med najboljših 10; etapa Francozu

Kolesarstvo 17. Jul. 201818:14 > 18:23
Delite:
Twitter

Francoski kolesar Julian Alaphilippe je v velikem slogu dobil 10. etapo na Dirki po Franciji, ki je kolesarje iz Annecyja prek štirih zahtevnih alpskih vzponov popeljala v Le Grand Bornand.

26-letni Alaphilippe se veseli največje zmage v karieri, svoje prve na največji dirki na svetu. Kolesarji so morali na 159 kilometrov dolgi etapi, prvi v Alpah, opraviti s tremi vzponi prve kategorije in enim vzponom posebne (ekstra) kategorije.

Dobrih 35 kilometrov pred ciljem je karavana začela vzpon na 1297 m visoki Col de Romme (klanec prve kategorije, povprečni naklon 8,9 odstotkov). Vrh je prvi osvojil Francoz Alaphilippe, ki mu je sledil Estonec Rein Taaramäe. Alaphilippe se je nato odlepil in s solo vzponom na Col de la Colombiere (1.618 m, povprečen naklon 8,5-odstoten) ugnal vse tekmece.

Francoz je na koncu za minuto in 34 sekund prehitel drugouvrščenega Španca Jona Izagirreja. Tretji je bil Estonec Taaramäe. Odlično je delo opravil tudi slovenski as Primož Roglič, ki je osvojil osmo mesto (+3:23) in se v skupnem seštevku prebil na deseto. Belgijec Greg van Avermaet pa je ubranil rumeno majico.

Twitter

V sredo kolesarje čaka še ena naporna etapa iz Albertvilla do La Rosiera, v dolžini 108 kilometrov.