Začetek Toura – Teunissen v rumenem, padec Mohoriča

Kolesarstvo 6. Jul. 201917:14 > 17:18
Delite:
Chris Graythen/Getty Images

V soboto se je v Bruslju začela 106. Dirka po Franciji. Uvodno etapo je dobil Mike Teunissen, ki je le za nekaj centimetrov prehitel Petra Sagana. Matej Mohorič jo je skupil v padcu pred ciljem, vendar bo z dirko lahko nadaljeval.

Mike Teunissen je bil najmočnejši v zaključnem sprintu 194,5 kiometra dolge uvodne ravninske etape, ki se je začela v Bruslju, obiskala Charleroi, nato pa se znova vrnila v prestolnico stare celine.

Član Jumbo Visme je tik pred ciljno črto prehitel Petra Sagana in svoji ekipi prinesel rumeno majico, kljub temu, da je prvi sprinter moštva Dylan Groenewegen padel v zaključku etape manj kot dva kilometra pred ciljem. Teunissen je postal prvi Nizozemec z rumeno majico po treh desetletjih.

Prvo etapo so zaznamovali tudi ubežniki, glavnina je kot zadnjega med njimi devet kilometrov pred ciljem “pogoltnila” Italijana Stephana Rossetta, in padci. Dvajset kilometrov pred koncem je jo skupil član Astane Jakob Fuglsang, v že omenjenem zadnjem padcu tik pred ciljem pa je vso trdoto belgijskega asfalta izkusil tudi eden od dveh Slovencev na letošnjem Touru Matej Mohorič. Član Bahrain-Meride je z glavo udaril ob asfalt, vseeno pa se uspel pobrati in priti do cilja na 159. mestu.

Krstna etapa na Touru je mimo, krstni padec tudi. Na srečo je vse v redu, utrpel sem le lažji pretres možganov in bom jutri lahko nadaljeval z dirko,” je nato na Twitterju zapisal debitant na največji kolesarski dirki na svetu. Drugi Slovenec Jan Tratnik je v cilj prišel kot 39.

Bruselj je po 61 letih znova gostil start Toura, skupno pa je najbolj kolesarsko državo na planetu ta čast doletela že petič.

Kolesarji tudi v nedeljo ostajajo v Bruslju, kjer jih čaka ekipni kronometer.