NFL: Na vrsti sta konferenčna finala

Delite:
Twitter

Le še tri tekme ostajajo do konca sezone lige NFL in naslednji dve bosta dali odgovor, kateri ekipi bosta igrali na zadnji tekmi sezone, Super Bowlu LV.

Piše: Neža Pavčič

Med najboljše štiri so se uvrstile najboljše ekipe sezone, v obeh konferencah pa spremljajo popolnoma drugačni zgodbi.

Medtem ko podajalca Patrick Mahomes in Josh Allen predstavljata prihodnost lige NFL, Aaron Rodgers in Tom Brady veljata za sinonim lige NFL zadnjih 15, 20 let. Njun prvi medsebojni dvoboj v končnici bo v eni izmed najbolj neverjetnih sezon dal finalista konference NFC – Green Bay Packers ali Tampa Bay Buccaneers?

Obe ekipi sta izjemno vroči. Packers v konferenčni finale, ki se bo igral na približno 4 stopinjah Celzija pod ničlo, prihaja na krilih 7 zmag, medtem ko so Buccaneers slavili na zadnjih šest tekmah. Velik del napovedovanja te tekme se vrti okoli posrednega spopada obeh podajalcev, vendar je tokrat zadeva veliko bolj enostavnejša, saj se Rodgers in Brady ne bosta pomerila direktno.

Todd Bowles, koordinator obrambe Buccaneers, se je v divizijskem obračunu proti New Orleans Saints odlično pripravil. Kakšno taktiko bo ubral tokrat, ni znano, je pa imel Rodgers v prvem medsebojnem srečanju ob t. i. blitzanju nasprotnikove obrambe ogromne težave. Packers so tekmo v šestem tednu izgubili z 10:38, potem ko je Rodgers podal za vsega skromnih 160 jardov in vrgel celo dve prestreženi podaji. Eno so Buccaneers vrnili v končno cono.

Tista tekma tokrat ne bo pomembna,” je med tednom dejal Rodgers in z njim bi se lahko Buccaneers še kako strinjali. Nenazadnje so prav oni prejšnji teden premagali New Orleans Saints, potem ko so jih slednji v rednem delu sezone premagali dvakrat. Ekipi sta imeli v prvi polovici sezone nekaj težav, a sta izpolnili glavni cilj ekip v ligi: najbolje igrati decembra in januarja.

Na drugi strani bodo Buccaneers igrali brez Antonia Browna, a se bodo lahko zanesli še na ostalo bogato izbiro lovilcev v napadu. Čeprav so v vlogi favorita domači Packers, pa v ekipo z Bradyjem ni nikoli dobro dvomiti – nazadnje so bili v finalu konference AFC Patriots v vlogi t. i. underdoga proti Kansasu, katerega so nato premagali po podaljšku in si priborili vstopnico za Super Bowl LIII. Kakorkoli se bo tekma končala, je zagotovljen spektakel, saj se bosta za vstopnico na Super Bowl potegovala dva izmed najboljših podajalcev, prvič v končnici.

V večerni tekmi sledi še obračun Kansas City Chiefs in Buffalo Bills, kjer bo v ospredju zdravstveno stanje Patricka Mahomesa in igra Billsov po tleh.

Mahomes je prejšnji teden proti Cleveland Browns v tretji četrtini utrpel poškodbo glave, zaradi česar je moral izpustiti končnico tekmo, a so na krilih obrambe Chiefs zdržali in bodo še tretjič zapored gostili finale konference AFC. Podajalec Chiefs je na sredinem in četrtkovem treningu bežno sodeloval, medtem ko je v petek postalo jasno, da bo zaigral. Možnosti Chiefs za zmago so se tako povečale na 62 %.

Vendar vsekakor naloga za Chiefs ne bo lahka. Kar se bodo morali pri Bills potruditi, je igra po tleh. Proti Baltimore Ravens namreč skoraj celoten polčas niso poskušali z igro po tleh. Do zmage so prišli z odlično igro v obrambi, ki je poskrbela za prestreženo podajo in touchdown in odlično posestjo žoge, ki je priborila edini napadalni touchdown. Tudi tokrat bo moral koordinator napada Brian Daboll za nevarne Chiefs narediti sijajen načrt. Najpomembnejše za Bills bo namreč to, da ostanejo v stiku s Chiefs. Recept za zmago je pogosto sicer sestavljen iz tega, kako dolgo ekipa drži žogo v svoji posesti, nadzorovanje igralnega časa in skrb, da napad Bills preživi na igrišču več časa kot pa njihov napad. Vendar je ob igranju s Chiefs pomembno tudi premikanje žoge po igrišču in učinkovitost.

K slednji bo veliko pripomoglo tudi to, da bo zaigral lovilec Stefon Diggs, ki je imel nekaj težav s poškodbami. Diggs je z Joshom Allenom razvil enega najbolj nevarnih dvojcev v ligi in prav na tem bo slonelo upanje Billsov, da se prvič po sezoni 1993 uvrstijo v Super Bowl.

Obramba Chiefsov rada blitza nasprotnega podajalca, a je bil Allen letos pod pritiskom dober. A tokrat bodo žarometi sijali izjemno močno, zato se bodo morali pri Bills na agresivno obrambo Chiefsov dobro pripraviti, hkati pa ostati dovolj učinkoviti — ali pa se kosati v tekmi, v kateri bo doseženih veliko točk. Bills so slednjega vsekakor sposobni, vendar v igri s Chiefs prostora za napake ni veliko.

Obe srečanji si boste lahko v živo ogledali na kanalih televizije Sportklub.

Liga NFL, konferenčni finale

NFC: Green Bay Packers – Tampa Bay Buccaneers 21:05

AFC: Kansas City Chiefs – Buffalo Bills 00:40

Komentari

Vaš komentar