Nova Zelandija ubranila pokal Amerike

Delite:
Getty Images/Fiona Goodall

Znan je razplet 36. pokala Ameriek v jadranju. Najprestižnejšo jadralsko lovoriko je znova osvojila domača ekipa Nove Zelandije, Team New Zealand, ki je v razburljivem finalu s 7:3 v zmagah premagala evropskega izzivalca iz Italije, Luno Rosso.

Za ekipo Nove Zelandije je to že četrti naslov na najprestižnejši jadralski tekmi. Branilci naslov italijanski katamaran na zadnji preizkušnji premagali za 46 sekund.

To je popolnoma neresnično … to nam pomeni največ na svetu, za nas kot ekipo,” je dejal krmar ekipe Team New Zealand Peter Burling.

Finale je bil sicer zelo izenačen. Po izidu 3:3 so se branilci naslova predramili in tudi izkoristili prestavitev druge regate iz torka na sredo. Razlog je bil prešibek veter.

Domači zasedbi je ob zmagi čestitala tudi premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern: “Ekipa Nove Zelandije nas je znova naredila tako ponosne, saj je v svojih rokah ohranila pokal Amerike, ki je zdaj postal pokal Nove Zelandije.

Zgodovna legendarnega jadralskega tekmovanja sega že v leto 1851, ko je regata potekala okoli otoka Wight v Rokavskem prelivu.

Italijanska posadka Luna Rossa si je pravico v finalu priborila z zmago v nedavnem obračunu izzivalcev. Italijani so s 7:! premagali britansko posadko Ineos Team.

Komentari

Vaš komentar