Podeljene Bloudkove nagrade

Ostali sporti 12. Feb. 202119:04
Delite:
Tadej Pogačar
Twitter/Maillot jaune LCL

Kolesar Tadej Pogačar in moška rokometna reprezentanca iz leta 2004 so dobitniki Bloudkove nagrade za leto 2020. Nagrado za življenjsko delo sta prejeli Marjeta Kovač in Polonca Sladič.

Tadej Pogačar je dosegel največji uspeh slovenskega kolesarstva, saj je osvojil najprestižnejšo tritedensko dirko na svetu – Tour de France. 22-letni kolesar je profesionalec šele dve leti in hitro in nekoliko nepričakovano se je tako hitro izstrelil med zvezde. Zmago na Touru je na zadnjem kronometru speljal Primožu Rogliču, sicer dobitniku Bloudkove nagrade za leto 2019.

Bloudkovo nagrado prejmejo tudi člani slovenske moške rokometne reprezentance, ki je leta 2004 na domačem evropskem prvenstvu osvojila srebrno kolajno. Nepozabna je predvsem polfinalna zmaga nad Hrvaško. Člani ekipe pred 17 leti so bili: Ognjen Backović, Branko Bedeković, Boštjan Ficko, Zoran Jovičić, Andrej Kastelic, Vid Kavtičnik, Beno Lapajne, Zoran Lubej, Aleš Pajović, Dušan Podpečan, Roman Pungartnik, Ivan Simonović, Gorazd Škof, Tomaž Tomšič, Renato Vugrinec, Uroš Zorman in trener Tone Tiselj.

Prva od dobitnic nagrade za življenjsko delo je Polonca Sladič, ki je življenje posvetila strelstvu. Po končani karieri se je posvetila trenerskemu in organizacijskemu delu v strelstvu in športu invalidov.

Druga nagrada za življenjsko delo gre Marjeti Kovač, redni profesorici na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, ki je bila več kot 45 let trenerka športne gimnastike in akrobatike, mednarodna sodnica ter članica strokovnih in znanstvenih združenj doma in v tujini. Je tudi avtorica oziroma soavtorica več kot 1300 strokovnih in znanstvenih gradiv.

Bloudkove plakete so prejeli: Luka Stražar, Aleš Česen, Alenka Artnik, Miran Jerman, Primož Kališnik, Tonček Gider, Janko Rožman, Alex Cisar, Lovro Planko, Nada Rotovnik Kozjek, Slavko Avi Šorn, Vlado Čuš in Gregor Habjan.

Višina Bloudkove nagrade je 9000 evrov, Bloudkove plakete pa 3000 evrov. Bloudkove nagrade podeljujejo od leta 1965.

Komentari

Vaš komentar