Pogačar sezono začel blizu najboljšim, etapa Van der Poelu

Kolesarstvo 21. Feb. 20218:15 > 14:16
Delite:
Tadej Pogačar
Foto: UCI

Z današnjo prvo etapo dirke po Združenih arabskih emiratih se je začela kolesarska svetovna serija, letos zaradi odpovedi avstralskih preizkušenj najvišje ravni mesec pozneje kot po navadi.

V ZAE od Slovencev nastopajo Tadej Pogačar, Jan Polanc (oba UAE Team Emirates) in Luka Mezgec (Team BikeExchange).

Prva, sprinterska etapa se je začela na graščini v Al Dafri in končala po 176 km v Al Mirfi. Po zaključnem šprintu jo je dobil Nizozemec, Mathieu Van der Poel (ProTeam Alpecin – Fenix), Pogačar je v cilj prišel tik za zmagovalcem, na 6. mestu.

Etapo je zaznamoval močan bočni veter, ki je povzročil številne ešalone. Glavnina, ki je štela 140 kolesarjev, se je začela drobiti že po nekaj sto metrih, na koncu pa si je skupina 23 kolesarjev pridobila veliko prednost pred zasledovalci, med katerimi je bila večina favoritov za skupno zmago.

V drugi preizkušnji bo na vrsti posamični kronometer (13 km) po otoku Al Hudajriat, v tretji in peti etapi pa bodo na vrsto prišli hribolazci z vzponoma na Džebel Hafit in Džebel Džajs.

Preostale etape, torej četrta, šesta in zadnja, sedma bodo sprinterske. Na njih bo do visokih uvrstitev skušal priti najboljši slovenski sprinter Mezgec, ki je v profesionalni karieri zabeležil 19 zmag.

Izrazit favorit za skupno zmago na prvi dirki svetovne serije je Pogačar. Prvič se bo v dresu UAE Emirates predstavil tudi Rafal Majka.

V svetovni seriji bodo v dresih profesionalnih ekip letos nastopali še štirje Slovenci. Primož Roglič (Jumbo-Visma) ter Matej Mohorič, Domen Novak in Jan Tratnik, ki so člani ekipe Bahrain Victorious.

 

 

Komentari

Vaš komentar