Mowincklova do prve zmage, padec Robnikove

Delite:
Getty Images

Norvežanka Ragnhild Mowinckel je na veleslalomu v Ofterschwangu prišla do prve zmage v svetovnem pokalu. Najboljša Slovenka Ana Drev je končala na 12. mestu, Tino Robnik po padcu s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

Po dveh srebrnih olimpijskih medaljah v smuku in veleslalomu je Norvežanka prišla še do premierne zmage v svetovnem pokalu. Ragnhild Mowinckel, ki je vodila že po prvi vožnji, sta se najbolj približali Nemka Viktoria Rebensburger (+ 0,66) in Američanka Mikaela Shiffrin (+ 0,74).

Od štirih Slovenk na startu se je najbolje odrezala Ana Drev z 12. mestom, Meta Hrovat je v finalu izgubila tri mesta in končala na 18., medtem ko sta Tina Robnik in Ana Bucik odstopili. Robnikovi je že po nekaj vratcih prve vožnje obrnilo koleno, tako da je nastop končala z bolečinami v snegu. Po daljši prekinitvi so jo s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. “Po prvem pregledu obstaja sum na strgano križno vez. Kmalu bo narejena še preiskava z magnetno resonanco, na kar bo na voljo več informacij o stanju naše smučarke,” so po tekmi zapisali na spletni strani smučarske zveze.

Natančnejši pregled je pokazal, da ima Robnikova strgano sprednjo križno vez. Okrevanje bo trajalo približno pol leta. V ponedeljek bo v domovini opravila pregled pri dr. Anžetu Kristanu, s katerim bo določila postopke nadaljnjega zdravljenja.

Drevova je po preizkušnji dejala: “Tu pa tam je bil kakšen ovinek dober. V prvem teku sem spodaj peljala zelo slabo, zgoraj pa v redu. Zdajle pa je bil moj nastop nekaj srednjega. Proga je bila normalna, je pa res, da je bil teren precej položen, razen spodnjih nekaj vrat.” O zadnji tekmi sezone, veleslalomu v Areju, pa je dodala: “Na Švedskem si seveda želim iti malo višje kot pa danes, dala bom vse od sebe. Čaka me še par treningov, zdaj gremo na pot tja direktno iz Nemčije. Areja se veselim in mislim, da lahko naredim še kakšen dober rezultat.”

Glavni trener Denis Šteharnik pa je o nastopih Hrovatove in Drevove dejal: “Meta je mlada tekmovalka, neizkušena in doživlja velike spremembe, od takšnega do drugačnega snega. Od zelo mrzlih razmer na olimpijskih igrah in tiste snežne podlage, do takšne, kot je bila danes in to so velike stvari. Tu je bila prvič, prostega smučanja po terenu pa ni bilo. Je konstantna tekmovalka, že ob ne najboljši vožnji se lahko uvrsti nekje od 20. do 15. mesta. Razvija se v pravo tekmovalko, sigurno pa še ni domača na tej soljeni podlagi, tega se mora navaditi, prevoziti več ovinkov in potem bo lahko pokazala vse kar zna. Kar se tiče Ane Drev, ji nobena vožnja ni uspela čisto tekoče. V prvi vožnji je bil zelo dober zgornji del, srednji pa odličen. V spodnjem delu je šla preveč z rezervo in veliko izgubila. V drugem teku je ta spodnji del sigurno popravila, je bila boljša, je pa zato v srednjem delu popustila. Nista ji uspeli vožnji brez napak oziroma kot bi želela. Vseeno mislim, da je to dober rezultat, tudi za njo. Ob neidealnem razpletu biti 12. na svetu ni slabo. Ob neki normalni, napadalni vožnji pa seveda lahko meri precej višje. Je v takem stanju oziroma formi, da lahko konkurira najboljšim, a se ji mora iziti.”